Pyszny sernik z rodzynkami.pdf

(32 KB) Pobierz
59392660 UNPDF
Pyszny sernik z rodzynkami
Składniki Przepis
1 kg półtłustego twarogu
10 jajek
20 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
10 dag rodzynek
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po
troszeczku dokręcać miękkie masło, a nastepnie
zmielony twaróg. Wymieszać z proszkiem do
pieczenia i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno
pianą z białek.
Dodać wcześniej namoczone w goracej wodzie,
odciśnięte na ręczniku kuchennym i obtoczone w
mące ziemniaczanej rodzynki.
Masę serową przełożyć do nasmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą tortownicy (ciasto powinno
sięgać 2/3 wysokości blachy).
Piec około godziny i 15 minut w średnio nagrzanym
piekarniku aż wierzch sernika będzie jasnobrązowy i
popękany.
Po wyłączeniu piekarnika zostawić ciasto na 15
minut przy uchylonych drzwiczkach, potem chwilę
przy otwartych, a nastepnie wyjąć i pozwolić mu w
spokoju ostygnąć.
Jeśli zrobicie wszystko według przepisu wyjdzie
Wam pyszne, wilgotne ciasto fantastyczne do kawy.
59392660.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin