Racuchy z jabłkami.pdf

(42 KB) Pobierz
59392663 UNPDF
Racuchy z jabłkami
Składniki Przepis
250 gram mąki pszennej
3 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 kwaśne jabłka(antonówka,
reneta)
olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z
łyżeczką cukru i zalać
ciepłym mlekiem. Całe
jajka utrzeć z cukrem.
Do mąki wlać rozczyn
drożdżowy, utarte jajka,
olej i wszystko
dokładnie wymieszać
mikserem na gładka masę. Odstawić pod
przykryciem lnianej ściereczki aż ciasto wyrośnie,
czyli na około 3 kwadranse.
Obrane jabłka pokroić w małe cząsteczki, wrzucic do
ciasta i wymieszać. Odstawić na kwadrans.
Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć w średnio
głebokim oleju aż racuszki się zrumienią.
Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo
wtedy racuchy przypalą się zamiast ładnie wyrosnąć.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
59392663.001.png 59392663.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin