Składniki:
· 1 kg solonych śledzi
· 0,5 kg cebuli
· 2-3 łyżki majonezu
· ***MARYNATA:
· 0,5 szklanki octu
· 1,5 szklanki wody
· 1 łyżka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka nasion kolendry
· 1-2 liście laurowe
· 8 ziaren ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wyfiletować, ściągnąć skórę i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w plasterki.Składniki na marynatę zagotować. W naczyniu warstwami ułożyć śledzie, każdą warstwę smarując majonezem i przekładając cebulą. Całość zalać przestudzoną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.Podczas leżakowania należy śledzie przemieszać 2-3 razy dziennie.
tatanka.com