Wigilijny śledź warmiński.doc

(25 KB) Pobierz
Wigilijny śledź warmiński

Wigilijny śledź warmiński

Składniki:

·  1 kg solonych śledzi

·  0,5 kg cebuli

·  2-3 łyżki majonezu

·  ***MARYNATA:

·  0,5 szklanki octu

·  1,5 szklanki wody

·  1 łyżka cukru

·  1 łyżeczka soli

·  1 łyżeczka nasion kolendry

·  1-2 liście laurowe

·  8 ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przyrządzenia:

Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wyfiletować, ściągnąć skórę i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w plasterki.

Składniki na marynatę zagotować. W naczyniu warstwami ułożyć śledzie, każdą warstwę smarując majonezem i przekładając cebulą. Całość zalać przestudzoną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Podczas leżakowania należy śledzie przemieszać 2-3 razy dziennie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin