SŁODKIE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ
Składniki na około 14 sztuk:
· 440 g mąki pszennej
· 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
· 75 g masła, roztopionego
· 250 ml mleka
· 100 g twarożku (zmielonego na serniki, quarku itp)
· 2,5 łyżki cukru
· 1/2 łyżeczki soli
· 120 g suszonej żurawiny
Ponadto:
· 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania*
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki (poza żurawiną) i dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz i żurawinę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia, jest gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) przykryte lnianym ręczniczkiem.
Uformować gładkie i równe bułeczki (około 75 g każda). Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia, przykryte, na około 30 minut. Kiedy wyrosną posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić na kratce.
* pominąć przy diecie bezjajecznej, wtedy posmarować tylko mlekiem
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Żurawinę dodajemy po sygnale dźwiekowym lub pod koniec wyrabiania. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
jason567