SŁODKIE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ.doc

(133 KB) Pobierz
SŁODKIE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ

SŁODKIE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ

 

 

Składniki na około 14 sztuk:

·         440 g mąki pszennej

·         20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych

·         75 g masła, roztopionego

·         250 ml mleka

·         100 g twarożku (zmielonego na serniki, quarku itp)

·         2,5 łyżki cukru

·         1/2 łyżeczki soli

·         120 g suszonej żurawiny

 

Ponadto:

·         1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania*

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki (poza żurawiną) i dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz i żurawinę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia, jest gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) przykryte lnianym ręczniczkiem.

 

Uformować gładkie i równe bułeczki (około 75 g każda). Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia, przykryte, na około 30 minut. Kiedy wyrosną posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

 

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić na kratce.

 

* pominąć przy diecie bezjajecznej, wtedy posmarować tylko mlekiem

 

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże.  Żurawinę dodajemy po sygnale dźwiekowym lub pod koniec wyrabiania. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin