Mini puddingi z Yorkshire z pastą z wędzonego pstrąga z chrzanem
Przepis z programu Jamie odkrywa Wielką Brytanię (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb , Przekąski
składniki i przygotowanie:
Pasta:
125 g kremowego serka
2-3 kopiaste łyżeczki chrzanu
1 cytryna
mały pęczek szczypiorku
sól morska, pieprz
125 g pstraga, wędzonego na ciepło
olej rzepakowy, tłoczony na zimno
Puddingi:
(proporcje na 6 małych puddingów)
olej roślinny
2 duże jajka od kur z wolnego chowu
100 g mąki
100 ml mleka
cząstki cytryny, do podania
Przygotowanie:
Nie będę kłamał: to danie jest jednym z moich ulubionych nowych pomysłów. Każdy kęs jest cudownie pysznym kawalątkiem raju, któremu nikt przy zdrowych zmysłach nie zdoła się oprzeć. Gorący, chrupiący pudding z Yorkshire wspaniale kontrastuje z zimną pastą z wędzonego pstrąga, z dużą ilością chrzanu. Możecie wyłożyć pastę z ryby do jednej miseczki, ale moim zdaniem miło jest podać ją w kilku osobnych małych miseczkach. W okolicach maja i czerwca pojawiają się kwiatki na szczypiorku. Są piękną i efektowną dekoracją miseczek z pastą. To proste danko, idealne jako przystawka. Wystarczy postawić je na stole, żeby każdy sobie nakładał. Wasi goście będą o to się bić, gwarantuję.
W miseczce wymieszać serek, chrzan, skórkę otartą z jednej cytryny i sok z połówki cytryny. Dodać większość pokrojonego szczypiorku, wymieszać, spróbować i dodać szczyptę soli i pieprzu. Bardzo ważne, żeby ta pasta miała charakter – ma być ostra, słona, ma być w niej czuć smak wędzonej ryby. W razie potrzeby dodajcie więcej chrzanu lub cytryny. Włóżcie rozdrobnione na płatki mięso pstrąga, a następnie szpatułką wymieszajcie delikatnie z serkiem, tak, by nie rozetrzeć kawałków ryby. Wyłożyć na jedną miseczkę lub na kilka małych, skropić olejem rzepakowym i posypać resztą szczypiorku. Przykryć folią plastikową i wstawić do lodówki, by pasta się schłodziła.
Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (około 240 stopni Celsjusza). W czasie, kiedy się nagrzewa, przygotować ciasto. Weźcie foremkę na mini muffiny i do każdego z 16 wgłębień wlejcie trochę oleju roślinnego, tak, by na dnie powstała cienka warstewka. Wstawcie foremkę na górną półkę piekarnika na 10 do 15 minut. Olej ma się rozgrzać, tak, że zacznie dymić. W czasie, kiedy się nagrzewa, energicznie roztrzepcie na gładkie, lejące się ciasto jajka z mąką, mlekiem i szczyptą soli i pieprzu. Możecie to zrobić ręczną trzepaczką lub mikserem. Przelejcie ciasto do dzbanka.
Ostrożnie wyjmijcie foremkę z piekarnika. Szybkim, pewnym ruchem nalewajcie ciasto do gorącego oleju, tak, by niemal wypełnić każde wgłębienie. Wstawcie foremkę z powrotem na górną półkę piekarnika i pieczcie puddingi przez 10 do 12 minut, aż urosną i staną się złociste. Pod żadnym pozorem nie otwierajcie drzwiczek od piekarnika! Wyjmijcie miseczki ze schłodzoną pastą z lodówki i podajcie na drewnianej desce, wraz z bardzo gorącymi małymi puddingami i cząstkami cytryny.
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/mini-puddingi-z-yorkshire-z-pasta-z-wedzonego-pstraga-z-chrzanem_8223.html#ixzz2SpAXMeZg
tatanka.com