gulasz węgierski.doc

(19 KB) Pobierz

Gulasz węgierski

 

1)     wołowina bez kości (pieczeń) – 25 dkg

2)     cebula 10 dkg

3)     ziemniaki 1kg

4)     papryka słodka 1 świeża + sproszkowana

5)     pomidory 2 lub mały przecier

6)     smalec 5 dkg

7)     sól, papryka ostra (proszę, czuszka)

8)     ząbek czosnku

 

 

Pokrojoną cebulę podsmażyć na smalcu. Przestudzić i dodać sproszkowaną paprykę (słodką) + pokrojoną w kostkę wołowina + posiekany drobno czosnek + pomidory (pokrojone) + sól. Zalać wodą (tak aby ledwo przykryć) i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Dodać pokrojone kartofle (gdy mięso prawie miękkie) + papryka + sól + ostra przyprawa (może być czuszka).

 

Jemy popijając czerwonym winem najlepiej na drugi dzień.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin