przepisy od Wandzi.doc

(23 KB) Pobierz

         Skrzydełka nadziewane

                 pieczarkami.

 

 

½ kg pieczarek

½ kg skrzydełek

2 cebule, sól, pieprz.

 

Ze skrzydełek wyciągnąć kości ( zaczynając od najgrubszej ) nacinając ścięgna utrzymujące kość przy mięsie , odcinając najcieńszą część .

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach  i podsmażyć z cebulą. Farsz posolić i popieprzyć.

Tym farszem nadziewać skrzydełka  przyprawić do smaku i piec na rozgrzanym tłuszczu (olej).

Podawać najlepiej z ryżem i surówką.

                                             Smacznego.

 

 

                Bigos  z  pieczarek

 

 

½ kg  pieczarek

½ kg  cebuli

½ kg  marchwi

½ kg  ogórków kwaszonych

½ kg  kiełbasy lub boczku chudego wędzonego

         ( nie musi być)

Koncentrat pomidorowy

3 łyżki masła lub oleju

 

Oczyszczone pieczarki i pozostałe składniki (jarzyny) pokroić w kostkę, cebulę w krążki.

Każde osobno poddusić, potem połączyć razem.

Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i trochę poddusić.

                    Pasztet z selera.

 

 

3 selery średniej wielkości

1 marchew

2 duże cebule

4 jajka

1 szklanka bułki tartej

1 szklanka wody

1 kostka margaryny Kasi

4 kostki bulionu Grzybowego

 

 

Seler, marchew, cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka ) i wrzucić do garnka + 1 szkl. wody+ kostki bulionowe – gotować ok. 30 minut na małym ogniu.

Wrzucić po 30 minutach bułkę tartą i margarynę.

Ostudzić, dodać 4 żółtka – wymieszać.

Białka ubić na sztywno – dodać i wymieszać.

Włożyć do formy – piec ok. 40 -45 min. w temperaturze ok. 180o/C.

Kroić na plastry i jeść z sosami na bazie majonezu.       

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin