Pasztet sabaudzki.doc

(25 KB) Pobierz
"Pasztet sabaudzki "

"Pasztet sabaudzki "

 

Składniki:

50 dkg cebuli,
4 łyżki tłuszczu,
pół szkl. śmietany,
pół czerstwej bułki paryskiej,
4 łyżki kaszy manny,
3 dkg utartego żółtego sera,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól,
3 jaja,
przyprawa do zup.

 

Sposób przyrządzenia:

        Cebulę obrać, poszatkować i udusić z dodatkiem tłuszczu, dodać śmietanę i nadal dusić, aż zgęstnieje. Dodać pokrajaną w kromki czerstwą bułkę, aby wchłonęła resztę sosu. Następnie cebulę zemleć w maszynce razem z bułką lub drobno posiekać. Dodać przyprawy, utarty ser, żółtka, ubitą z białek pianę i lekko mieszając, wsypywać kaszę mannę. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika i zapiec lub ugotować na parze. Podawać z ziemniakami i ostrym sosem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin