50 dkg cebuli,4 łyżki tłuszczu,pół szkl. śmietany,pół czerstwej bułki paryskiej,4 łyżki kaszy manny,3 dkg utartego żółtego sera,pieprz,gałka muszkatołowa,sól,3 jaja,przyprawa do zup.
Cebulę obrać, poszatkować i udusić z dodatkiem tłuszczu, dodać śmietanę i nadal dusić, aż zgęstnieje. Dodać pokrajaną w kromki czerstwą bułkę, aby wchłonęła resztę sosu. Następnie cebulę zemleć w maszynce razem z bułką lub drobno posiekać. Dodać przyprawy, utarty ser, żółtka, ubitą z białek pianę i lekko mieszając, wsypywać kaszę mannę. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika i zapiec lub ugotować na parze. Podawać z ziemniakami i ostrym sosem.
misiaQ_76