- Oryginalnie po francusku to ciasto nazywa sie clafoutis. Spolszczyłem trochę nazwę i powstało klafuti. Zawsze powtarzam, że nienawidzę zmywać. Właśnie dlatego tak lubię to ciasto. Brudzi się przy nim naprawdę mało naczyń, bo w tym samym rondlu smażysz owoce, pieczesz ciasto i stawiasz je na stół. W roli owoców tym razem występują gruszki z puszki i banany, ale spokojnie możesz zastąpić je brzoskwiniami, figami, morelami itd. Wybieraj. Najbardziej lubię moment, kiedy wyjęte prosto z pieca, gorące klafuti polewa się zimną waniliową śmietanką z lodówki.
Roztop w rondlu połowę masła. Pokrój gruszki na pół i podsmaż je, aż się zarumienią z obu stron. W trakcie smażenia posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Pieprz daje ostre, ciekawe uczucie na języku. Pokrój banany na kawałki i wrzuć je do gruszek. Roztop drugą połowę masła. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, proszek. Zrób wgłębienie w mące i wbij do środka jajka, wlej mleko i masło. Zamieszaj wszystko aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz wlej ciasto do rondla z owocami i rozprowadź je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Wygładź powierzchnię. I to prawie koniec. Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Przygotowanie śmietanki do polania zajmuje sekundę. Trzeba tylko rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzuć je razem z cukrem trzcinowym do śmietany, zamieszaj i spróbuj. Polej gorące kawałki ciasta. Smacznego.
· 3 banany
· 125g lub 6 łyżek cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 1 puszka gruszek
· 3 jajka
· 100 g masła
· 125g lub 6 łyżek mąki
· szklanka mleka
· pieprz (to nie pomyłka)
· pół torebki proszku do pieczenia
· Rewelacyjna waniliowa śmietanka:
· cukier trzcinowy (może być też zwykły kryształ, ale z trzcinowym smakuje wykwintniej)
· śmietana 36% (im bardziej tłusta, tym lepsza)
· laska wanilii
AzAzElKK