Tortilla.doc

(74 KB) Pobierz
Tortilla

Tortilla

 

Meksykańska tortilla

Meksykańska tortilla kijanka

Dodane przez:

[kijanka]

Czas przygotowania: 40 minut

Czas smażenia: 30 minut

Kaloryczność: 400 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

·         - 6 placków tortilla ( o śr=25cm)

·         - 0,5 kg mięsa mielonego

·         - puszka kukurydzy

·         - puszka fasoli czerwonej

·         - puszka pomidorów

·         - pół lub cała cebula

·         - kilka ząbek czosnku

·         - przyprawy (np: pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie, papryka słodka)

·         - sałata zielona ( pół główki)

·         - 2 - 3 łyżki oleju

Pyszna domowa tortilla :)

Etapy przygotowania

1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie kroimy cebulkę, przepuszczamy przez praskę
   czosnek i podsmażamy.
2. Po zeszkleniu cebulki i czosnku dodajemy mięso mielone i podsmażamy ok 15-20 min na lekkim
   ogniu. Przyprawiamy do smaku.
3. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pomidory z puszki z zalewą, chwilę podsmażamy i na końcu
   dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Chwilę podsmażamy wszystko.
4. Podgrzewamy placki tortilla wg przepisu na opakowaniu, kładziemy listki sałaty i przygotowany na
   patelni farsz.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin