300 g masła100 g masy marcepanowej6 żółtek i 6 białektarta skórka cytrynowa1/2 łyżeczki tartej laski wanilii140 g cukru pudru120 g krupczatki80 g maki ziemniaczanejbułka tarta150 g słodkiej marmolady morelowej200 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny2 łyżki koniaku
Miękkie masło i marcepan utrzeć na krem, kolejno dodawać żółtka. Dodać skórkę cytrynową i wanilię, wymieszać. Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i krem marcepanowy. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę napełnić ciastem. Powierzchnię ciasta wygładzić, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika.Upieczoną babkę odstawić na 15 minut, następnie wyjąc z formy i posmarować marmoladą. Odstawić na 30 minut, by marmolada zastygła.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i koniakiem, przygotować lukier i posmarować nim babkę.
Tupek3232