Tort Dla Ciebie.doc

(335 KB) Pobierz
Tort Dla Ciebie

Tort Dla Ciebie

Składniki

·         Ciasto:

·         2 jajka

·         110 g (1/2 szklanki) cukru

·         120 g (3/4 szklanki) mąki

·         1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         4 łyżki wody

·         4 łyżki oleju

·         Nadzienie:

·         250 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30% tł.

·         1 łyżka cukru pudru

·         1 Śmietan-fix Dr. Oetkera

·         Do dekoracji:

·         1 Polewa gotowa Maxi biała Dr. Oetkera

·         1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

·         1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera

 

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z wodą i olejem, a następnie z masą jajeczną. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. Piekarnik gazowy: temp. 180˚ C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180˚ C (nie powinien być podgrzany) Śmietankę mocno schłodzić i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Wystudzony biszkopt przekroić na połowę, przełożyć przygotowana masą śmietankową. Polewę z białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch tortu polać polewą. Po zastygnięciu, rozpuścić polewę deserową, przelać do papierowej tutki, udekorować boki tortu. Ozdobny napis i serduszka wykonać pisakami cukrowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin