· Ciasto:
· 2 jajka
· 110 g (1/2 szklanki) cukru
· 120 g (3/4 szklanki) mąki
· 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
· 4 łyżki wody
· 4 łyżki oleju
· Nadzienie:
· 250 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30% tł.
· 1 łyżka cukru pudru
· 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
· Do dekoracji:
· 1 Polewa gotowa Maxi biała Dr. Oetkera
· 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
· 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z wodą i olejem, a następnie z masą jajeczną. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. Piekarnik gazowy: temp. 180˚ C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180˚ C (nie powinien być podgrzany) Śmietankę mocno schłodzić i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Wystudzony biszkopt przekroić na połowę, przełożyć przygotowana masą śmietankową. Polewę z białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch tortu polać polewą. Po zastygnięciu, rozpuścić polewę deserową, przelać do papierowej tutki, udekorować boki tortu. Ozdobny napis i serduszka wykonać pisakami cukrowymi.
Tupek3232