Ćwikła z chrzanem.doc

(679 KB) Pobierz
Ćwikła z chrzanem

Ćwikła



2 średnie ugotowane lub upieczone buraki, 3 czubate łyżki chrzanu, 1/3 łyżeczki cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu

 

Buraki zetrzeć na ziemniaczanej tarce, połączyć z chrzanem. Oczywiście ilość chrzanu zależy od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

ĆWIKŁA

 

1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu (ok.300g), łyżka cukru, sól, sok z cytryny

 

Starannie umyte buraki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrany chrzan również zetrzeć na drobnej tarce i przelać wrzątkiem. Połączyć z burakami, doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ćwikłę należy przyrządzić kilka dni przed podaniem, aby dobrze się zmacerowała.

 

Ćwikła


Ćwikła

1 kg buraków, 3 łyżki chrzanu, 2 winne jabłka, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, kilka goździków, sól, cukier, gałązki natki pietruszki do dekoracji

 

Buraki umyj i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok. Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce, co buraki. Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki, zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj zieleniną.

 

Ćwikła z chrzanem

 

1,20 kg buraków czerwonych, 10 dag chrzanu, 1 dag kminku, sól, cukier, ocet (3%).


Buraki wyszorować szczoteczką, upiec do miękkości w piekarniku w temperaturze 1500C. Gdy są miękkie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Chrzan wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić octem. Buraki połączyć z chrzanem, dodać opłukany kminek. Przyprawić do smaku solą octem, cukrem, wlać 100 ml przegotowanej wody. Ćwikłę włożyć do słoja, ubić (powinny być pokryte płynem), zamknąć słój. Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Ćwikła



50 dag buraków ćwikłowych, korzeń chrzanu, łyżka nasion kminku, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, ćwierć szklanki octu winnego, łyżka cukru

 

Umyte i podgotowane buraki upiec w piekarniku, przestudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Utarty chrzan i nasiona kminku sparzyć. Wymieszać buraki z chrzanem, kminkiem, doprawić winem, octem, cukrem i solą. Wło­żyć do słoja, szczelnie zamknąć i wstawić na kilka godzin do lo­dówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin