KULKI PROTEINOWE.doc

(99 KB) Pobierz
KULKI PROTEINOWE

                                             KULKI PROTEINOWE

 

Pomimo że gama miksów zapewnia potrzeby większości  karpiarzy , którzy sami robią kulki , istnieje jednak grupa wędkarzy , którzy chcą sami , od podstaw zbudować swoją przynętę . Nie ma większej satysfakcji jak złowienie karpia na kulkę wykonaną własnoręcznie . Na początku domowa produkcja może nastręczyć trochę problemów ,  więc dla początkujących mam kilka krótkich rad :

 

              Proporcja pomiędzy mieszanką , a składnikami płynnymi to zawsze około 1 kg do 0.6 litra ( około 12 średnich lub 10 dużych jaj , mogą wystąpić odstępstwa od proporcji do 10 % w zależności od składu miksu )

              Atraktory , konserwant czy inne płynne dodatki zawsze dodajemy do płynu             ( jajek lub albuminy z wodą ) , rozprowadzają się lepiej w mieszance , należy  pamiętać o proporcjach z punktu pierwszego .

              Dobre ciasto to takie które klei się do siebie a nie do rąk , i nie rozpada się przy rolowaniu , konponując własny miks należy zachować pewną zasadę , musi on mieć podstawę w której osadza się składniki typu nasiona , mąka rybna itp. Podstawa to minimum 50 % , ale najlepiej 60 % wagi , dobra baza z której można zaczynać to 30 % mąki sojowej pełnotłustej , 25% mąki kukurydzianej ,   5 % mąki sojowej odtłuszczonej , następnie można dodać wszystkie inne składniki .

              Dobre ciasto nie ma pamięci kształtu ( tzn. nie ciągnie się i zachowuję się podobnie do plasteliny ,  zrolowane kulki nie odkształcają się ) .

              gdy  ciasto zbyt się klei do rąk po dodaniu wszystkich składników można dodać trochę oleju rybnego lub sojowego 20 ml na 1 kg

 

 

                                                                 ŻYCZĘ ROKORDOWYCH KARPI

 

 

 

 

 

 

                                          PRZEPISY

 

 

 

1 PRZEPIS

 

40 % mączka 

25 % mąka sojowa

25 % mąka kukurydziana

10 % mleko w proszku

jajka

15 ml specjalist flavours – ryba owoc

 

 

2 PRZEPIS

 

50 % Boile mix 50/50 TB

30 % mąka sojowa

10 % mleko w proszku

jajka

2 łyżeczki fish \ meat enhancer TB

(na 1 kg mieszanki )

6 ml Impact Flawours scopex TB

 

 

3 PRZEPIS

 

50 % suchej i drobnej karmy dla zwierząt ( zmielić w młynku )

20 % mąki sojowej

10 % mąki tortowej

10 % mąki kukurydzianej

2-3 łyżki stołowe siemienia lnianego

1 szklanka otrębów pszennych

do 10 dużych jajek 

150 ml miodu

5 ml atraktora  - owoc lub ryba z owocem

 

 

4 PRZEPIS
 

1 kg mąki tortowej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

15 dag kazeiny na każdy kilogram

10 jajek

żółty barwnik

wanilia Marcela Van Den Eynde

 

5 PRZEPIS

 

mąka kukurydziana 30%

kazeina 30%

mąka tortowa 20%

kasza manna 10%

miód 10%

 

 

6 PRZEPIS

 

mielone orzeszki ziemne 40%

kasza manna 30%

mąka kukurydziana 20%

mleko w proszku 10%

 

 

7 PRZEPIS

 

 

500g mąka kukurydziana

200g mąka tortowa

300g mleko w proszku

1-2 łyżki stołowe miodu

jaja, aromat

 

8 PRZEPIS

 

 

170 g kazeiny

80 g białka z jaj

20 g mąki pszennej

30 g mąki sojowej

20 g kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia i 12 jaj.

 

 

9 PRZEPIS

 

500g mąka kostna

300g mleko w proszku

200g mąka tortowa

barwnik

5-6 jaj

 

 

10 PRZEPIS

 

kasza manna 30%

mąka kukurydziana 25%

mąka sojowa 25%

mleko w proszku 10%

mielone konopie 10%

 

 

11 PRZEPIS

 

1000g mąki tortowej

500g mąki kukurydzianej

500g mleka w proszku

150g kazeiny na każdy kilogram

wanilia Marcela Van Den Eynde

żółty barwnik

10 jajek

 

 

12 PRZEPIS

 

100 g kazeiny

100 g mąki pszennej

100 g grysiku z kukurydzy

i 30 g albuminy laktozowej.

Wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem, bowiem cukier przyśpiesza proces psucia się przynęty). Jako dodatki można stosować miód w niewielkich ilościach i odrobinę wanilii. Do mieszanki należy dodać 4-6 kurzych jaj i wyrabiać z niej ciasto na jednolitą masę, z której formuje się niewielkie kulki wielkości 10-20 mm, które następnie należy wrzucić na 2-3 minuty do gotującej się wody.

 

 

 

13 PRZEPIS

 

1 kg mąki tortowej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

0,5 kg mąki sojowej

15 dag kazeiny

10 dag drożdży

jajka

barwnik

aromat waniliowy lub truskawkowy

 

 

14 PRZEPIS

 

3 części kazeiny

2 części laktalbuminy

1 część wapnia

1 część glutenu pszennego

2 części mleka w proszku

2 części koncentratu sojowego

 

 

 

15 PRZEPIS

 

30% mączka rybna

20% mączka sojowa

20% mączka krewetkowa

20% gluten pszenny

10% kazeina

 

 

16 PRZEPIS

 

5 części proszku kazeinowego

1 część kazeinianu sodu

1 część laktalbuminy

2 części glutenu pszennego

1 część mączki sojowej

 

 

17 PRZEPIS

 

2 części kazeiny

2 części mąki pszennej

2 części grysiku kukurydzianego

pół części albuminy laktowej

 

 

18 PRZEPIS

 

300g kazeina

300g mąka sojowa

350g mąka kukurydziana

30g miód lub melasa

20g skorupy z jaj

4-5 jaj

aromat waniliowy

 

 

19 PRZEPIS

 

 

1 kg mąki kukurydzianej

1 kg kaszy manny

1 kg mąki sojowej

35 ml Scopexu Roda Hutchinsona

40 ml oleju słonecznikowego

jajka i barwnik (dowolny)

 

 

20 PRZEPIS

 

 

500 g kaszy kukurydzianej

250 g mąki sojowej

150 g mąki kukurydzianej

50 g mąki pszennej

50 g mleka w proszku

12 jaj

 

 

21 PRZEPIS

 

 

30% mąka sojowa

20% biszkopt mielony

20% karma dla psów

10% mleko w proszku

5% mielona karma dla ptaków egzotycznych

5% miód

 

 

22 PRZEPIS

 

400 g suchego pokarmu dla psów lub kotów

100 g kazeiny

100 g mąki sojowej

100 g kaszy manny

8 jaj

 

23 PRZEPIS

 

kazeina 50%

mąka kukurydziana 25%

mąka pszenna 20%

cukier puder 5%

 

 

24 PRZEPIS

 

1cz. mąki sojowej

1cz. mąki kukurydzianej

1cz. kaszy manny

1cz. kaszy kukurydzianej

1cz. glukozy

0,1cz. soli kuchennej

szafran

aromat owocowy

 

 

25 PRZEPIS

 

zmielony suchy pokarm dla psów 35%

kasza manna 35%

mąka pszenna 30%

 

26 PRZEPIS

 

500g mąki pszennej

500g mąki kukurydzianej

500g mleka w proszku

2 łyżki stołowe miodu lipowego

fiolka olejku anyżowego

barwnik żółty.

5 jajek

250g cukru

 

 

27 PRZEPIS

 

mąka kukurydziana 40%

mąka pszenna 40%

kasza manna 10%

cukier puder 10%

Jajka 8-12 na kilogram, aromaty, dodatki smakowe, barwnik.

 

 

28 PRZEPIS

 

50% kazeina

20% lactalbumina

15% kazeinian wapnia

10% gluten pszenny

5% mleko w proszku

 

 

 

29 PRZEPIS

 

500 g mąki kostnej

300g mleko w proszku (kazeina)

200 g mąka tortowa

łyżka miodu

Aromat owocowy w płynie (truskawkowy)

Barwnik (czerwony, brązowy)

Około 6 średnich jaj

Mąka kostna może być zastąpiona zmielonym suchym pokarmem dla psów

 

 

 

30 PRZEPIS

 

400 g mąka kukurydziana

400 g mąka pszenna

150 g kasza manna

50 g cukier puder

Suchy atraktor (waniliowy)

Barwnik (żółty, pomarańczowy)

Około 6 średnich jaj

 

 

31 PRZEPIS

 

25% kazeina

30% mączka mięsna

10% mączka z łubinu

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin