25 dag mąki, szczypta soli, 2 dag masła, 3 żółtka, ćwierć szklanki gęstej śmietany 18-proc, cukier waniliowy, kieliszek spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmie tany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Potem bardzo cienko je rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem lub radełkiem w paski szerokości ok. 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olei i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Puklas