Bułki – prawie takie jak dawne murarki
zaczyn drożdżowy
· 175g maki pszennej typ 650
· 150g woda
· 1 plaska łyżeczka drożdży instant
ciasto
· 375g mąka typ 550 lub 650
· cały zaczyn jw.
· 200 - 220g wody
· ¾ łyżeczki drożdży (dałam tylko pol łyżeczki)
· 1 łyżka soli
· glazura: łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody
· Składniki zaczynu dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.
· Następnego dnia rozmieszać mąkę, drożdże oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki.
· Wyjąć z miski, krotko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1 do 1,5 godz).
· Ciasto odgazować, podzielić na 12 części, przykryć. Każdy kawałek formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Całość dobrze przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
· W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250°C.
· Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Zagłębienie posmarować glazura, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć. Układać na blasze i na zakończenie jeszcze raz wierzchy bulek posmarować glazurą.
· Piec około 20 minut w naparowanym piekarniku do zbrązowienia.
Puklas