SUPER BULECZKI.doc

(71 KB) Pobierz

Bułki – prawie takie jak dawne murarki

zaczyn drożdżowy

·         175g maki pszennej typ  650

·         150g woda

·         1 plaska łyżeczka drożdży instant

 ciasto

·         375g mąka typ 550 lub 650

·         cały zaczyn jw.

·         200 - 220g wody 

·         ¾ łyżeczki drożdży (dałam tylko pol łyżeczki)

·         1 łyżka soli

·         glazura: łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody

http://www.chleb.info.pl/ne/upload/site/murarki_droz0001-1.JPG

 

 

 

 

 

 

·  Składniki zaczynu dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.

·  Następnego dnia rozmieszać mąkę, drożdże oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki.
 

·  Wyjąć z miski, krotko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1 do 1,5 godz).
 

·  Ciasto odgazować, podzielić na 12 części, przykryć. Każdy kawałek formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.  Całość dobrze przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
 

·  W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250°C.

·  Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Zagłębienie posmarować glazura, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć. Układać na blasze i na zakończenie jeszcze raz wierzchy bulek posmarować glazurą. 
 

·  Piec około 20 minut w naparowanym piekarniku do zbrązowienia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin