(źródło: Eric Treuille, Ursula Ferrigno "Rezepte aus aller Welt")zdjecie: wiktorianski1Składnikina ciasto:2 łyżeczki drożdży suszonych lub15g świeżych1 łyżeczka cukru300ml mleka500g mąki pszennej typ 5501,5 łyżeczki solina glazurę:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekaPrzygotowanie ciasta chlebowego:Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S. Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki.
zdjecie: wiktorianski2
Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 200 st C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.Zdjecie: wiktorianski 3Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem podobno od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
Puklas