Konfitura z płatków różPrzepisuje zZeszytu Skarby Lata na Zime Kazimiery Pyszkowskiej - Swiat Mody. 198525 dag platkow rozy cukrowej,25-30 dag cukru,sok z jednej cytryny, lub odpowiadajaca jej ilosc kwasu cytrynowego.Platki roz rozwinietych zebrac rano, gdy tylko obeschnie rosa. Starannie oddzielic od kwiatu tylko same platki, wsypac je do wymytej i wyparzonej miski do ucierania. Drewniana, takze wyparzona palka ucierac platki z cukrem, skrapiac sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym. Ucierac do chwili az cukier calkowicie sie rozetrze razem z platkami na gladka, dosc gesta mase.Tak przygotowana konfiture - surowke z rozy zlozyc do bardzo malych sloikow, uprzednio wymytych i wyparzonych, suchych. Sloiki natychmiast uszczelniac.Konfitura - surowka z rozy moze byc wykorzystana jako bardzo aromatyczny dodatek do tortow, do sernika czy przekladanca drozdzowego. Pani nie pisze nic o paczkach, ale sadze, ze nic nie stoi na przeszkodzie... :-)Pozdrawiam
Puklas