Szparagi z masłem.rtf

(6 KB) Pobierz
Szparagi z mas³em

Szparagi z masłem

 

Składniki:

1 kg szparagów

2 łeczki soli

kostka cukru

2 łki soku cytrynowego

150 g masła

 

Szparagi obierz, zdejmując stwardniałą skórkę od góry do dołu. Zdrewniałe końce obetnij. Odpadki ugotuj w wodzie, a wywaru użyj do zupy lub sosu.

 

Obrane szparagi opłucz pod bieżą zimną wodą i zwiąż nicią kuchenną w cztery pęczki. Zagotuj 5 l wody z solą, cukrem i sokiem cytrynowym, włóżczki szparagów i gotuj powoli na małym ogniu 25-30 minut.

 

Teraz roztop w rondelku masło, ustaw go na stole, na podgrzewaczu do potraw.

Ugotowane szparagi osącz na podwójnie złonej ściereczce kuchennej i ułóż na ogrzanym półmisku. Usuń nici.

 

Uwaga. Pojedyncze porcje szparagów polewaj masłem oddzielnie. Do szparagów możesz też podawać cienkie plastry gotowanej i surowej szynki, ziemniaki z wody lub małe naleśniki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin