Szparagi z masłem
Składniki:
1 kg szparagów
2 łyżeczki soli
kostka cukru
2 łyżki soku cytrynowego
150 g masła
Szparagi obierz, zdejmując stwardniałą skórkę od góry do dołu. Zdrewniałe końce obetnij. Odpadki ugotuj w wodzie, a wywaru użyj do zupy lub sosu.
Obrane szparagi opłucz pod bieżącą zimną wodą i zwiąż nicią kuchenną w cztery pęczki. Zagotuj 5 l wody z solą, cukrem i sokiem cytrynowym, włóż pęczki szparagów i gotuj powoli na małym ogniu 25-30 minut.
Teraz roztop w rondelku masło, ustaw go na stole, na podgrzewaczu do potraw.
Ugotowane szparagi osącz na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułóż na ogrzanym półmisku. Usuń nici.
Uwaga. Pojedyncze porcje szparagów polewaj masłem oddzielnie. Do szparagów możesz też podawać cienkie plastry gotowanej i surowej szynki, ziemniaki z wody lub małe naleśniki.
Puklas