Pierogi z jagodami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

 

Składniki na 4 porcje:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (35 dag)

jajo

l

do dekoracji:

szklanka śmietany 30-proc. lub Śnieżynka WINIARY

2 łki cukru

pół opakowania Cukru wanilinowego WINIARY

nadzienie:

50 dag jagód

3 łki cukru

łka bułki tartej

 

Przygotuj ciasto: z mąki, jaja, szczypty soli oraz około połowy szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki.

 

Teraz przygotuj nadzienie: jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem oraz buł tartą.

 

Na każdym krążku kładź łeczkę owoców i dokładnie pozlepiaj krążki ciasta w półksiężyce. Pierogi włóż do lekko osolonego wrzątku i po około 2 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, powyjmuj ł cedzakową na talerze i polej śmietaną, ubitą z cukrem oraz cukrem wanilinowym lub udekoruj Śnieżynką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin