Pierogi z jagodami
Składniki na 4 porcje:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (35 dag)
jajo
sól
do dekoracji:
szklanka śmietany 30-proc. lub Śnieżynka WINIARY
2 łyżki cukru
pół opakowania Cukru wanilinowego WINIARY
nadzienie:
50 dag jagód
3 łyżki cukru
łyżka bułki tartej
Przygotuj ciasto: z mąki, jaja, szczypty soli oraz około połowy szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki.
Teraz przygotuj nadzienie: jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem oraz bułką tartą.
Na każdym krążku kładź łyżeczkę owoców i dokładnie pozlepiaj krążki ciasta w półksiężyce. Pierogi włóż do lekko osolonego wrzątku i po około 2 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, powyjmuj łyżką cedzakową na talerze i polej śmietaną, ubitą z cukrem oraz cukrem wanilinowym lub udekoruj Śnieżynką.
Puklas