Tarator - chłodnik na gorące dni
Proste danie też jest dobre
Przygotowanie: 10 minutOczekiwanie: ok.1 godz.Trudność: bardzo łatweSkładniki na 2 porcje
•
6 ząbków czosnku
2 świeże ogórki
1 litr jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki rosołu z drobiu instant
1 łyżeczka słodko - pikantnego sosu chili (tao-tao)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Etapy przygotowania
1.
Czosnek przecisnąć przez praskę.Ogórki zetrzeć na tarce.Czosnek i ogórki przełożyć do garnka.Rosół zalać 1/2 szklanki gorącej wody,ostudzić i dodać do ogórków,wymieszać.Wszystko zalać jogurtem,dodać sos słodko - pikantny,wymieszać,ew.dodać trochę soli.Wstawić do lodówki,dobrze schłodzić.Tarator podawać posypany posiekanymi orzechami włoskimi.Cook.
jason567