ulotka o GMO.pdf

(101 KB) Pobierz
Rodzina –
GENETYCZNIE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO)
NOWE ZAGROŻENIE DLA LUDZI, PRZYRODY I EKONOMII
Czy wiesz, że:
Gen jest to odcinek DNA, który decyduje o rozwoju pojedynczej cechy lub grupy cech organizmu.
Genetycznie zmodyfikowane organizmy (GMO) to mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta, których geny zostały
sztucznie zmienione. W ich organizmy wbudowano fragmenty obcego dla nich DNA. Pomidory z genami ryby, karpie
i ryż z ludzkimi genami, sałata z genami szczura, soja i kukurydza z genami bakterii, kozy z genami pająka, świnie z
genami krowy itp. Zmiany takie nigdy nie nastąpiłby w warunkach naturalnych. Tak zmienione organizmy są zdolne
do rozmnażania i przenoszeniach swych zmienionych cech na kolejne pokolenia.
W przypadku GMO do wprowadzania genów do organizmu używa się bardzo agresywnych, rakotwórczych wirusów.
Wszyscy wiemy, że wirusy podlegają szybkiej mutacji. Z tych wirusów mogą powstawać nowe groźne zarazki o
nie dających się przewidzieć konsekwencjach.
Proces wprowadzania nowych genów jest bardzo nieprecyzyjny. Tylko kilka procent komórek ulega modyfikacji. Aby
oddzielić je od tych, które nie uległy modyfikacji wprowadza się do nich dodatkowy gen, który uodparnia zmieniony
organizm na antybiotyki. Następnie wszystkie organizmy (te zmodyfikowane i te niezmodyfikowane) poddaje się
działaniu silnych antybiotyków. Przeżywają tylko te zmienione, odporne na antybiotyki. Zjadanie genetycznie
zmodyfikowanych organizmów może uodpornić ludzi i zwierzęta na antybiotyki. Jeśli tak się stanie to i żyjące
wokół nas drobnoustroje także się uodpornią. W przypadku zakażenia nie będzie czym leczyć ludzi i zwierząt.
Brak precyzji we wprowadzaniu nowych genów ma także drugie oblicze. Nie wiadomo, w którym miejscu łańcucha
DNA dodatkowe geny zostaną umieszczone. Ten sam gen różnie działa w zależności od tego, w której części
łańcucha DNA się znajduje . Prowadzi to do wielu nieprzewidywalnych zmian w genetycznie zmodyfikowanych
organizmach. Te zmiany mogą prowadzić do wytwarzania takich białek i ich kombinacji, które nigdy wcześniej
nie były znane. Mogą także niespodziewanie pojawić się toksyny i alergeny, będące powodem wielu
zagrożeń dla zdrowia człowieka i środowiska. Ich toksyczność może objawić się natychmiast po spożyciu
lub po wielu latach. Zmniejszona może zostać wartość odżywcza roślin.
Pewne cechy organizmów ujawniają się dopiero w kolejnych pokoleniach. Nie wiadomo jakie cechy ujawnią się w
GMO, nie wiadomo czy nie okażą się one tragiczne dla ludzi i środowiska.
Genetycznie modyfikowane rośliny odporne na szkodniki są tak zmienione, że same produkują silną truciznę
zabijającą owady. Zabija ona wszystkie owady – zarówno szkodniki, jak i te pożyteczne, takie jak pszczoły.
Toksyna ta jest także trująca dla ludzi i zwierząt. Spożywanie jej doprowadza do chorób w tym
nowotworowych .
Pyłek roślin genetycznie modyfikowanych również zawiera tę toksynę. Wywołuje on silne alergie u osób
mieszkających w pobliżu plantacji roślin genetycznie modyfikowanych (GM).
Ludzie na całym świecie nie chcą jeść genetycznie modyfikowanej żywności. Z tego powodu amerykańscy
rolnicy stracili miliardy dolarów z eksportu . Nawet kraje, w których ludność głoduje nie przyjmują, odsyłają albo
palą genetycznie modyfikowaną żywność otrzymywaną w darach.
Polska żywność jest bardzo dobrze postrzegana i dobrze się sprzedaje na rynkach międzynarodowych. Jeśli polski
rząd dopuści do skażenia naszej żywności przez GMO to nasz kraj straci potężne rynki zbytu dla swej
żywności a my będziemy zmuszeni do spożywania tej niebezpiecznej żywności.
Rolnicy uprawiający genetycznie modyfikowane rośliny nie są właścicielami tego co wyrośnie na ich
polach . Nie mają prawa wysiewać nasion, które zebrali z własnego pola. Muszą je co roku kupować i co roku płacić
opłaty licencyjne i technologiczne. W przeciwnym razie grożą im procesy sądowe i wielkie kary finansowe.
Rolnicy uprawiający tradycyjne odmiany roślin są oskarżani o „przywłaszczanie własności intelektualnej” gdy do ich
upraw przypadkowo dostaną się genetycznie modyfikowane nasiona lub nawet jeśli ich uprawy zostaną zapylone
pyłkiem z takich roślin rosnących na innych polach. Wtedy też korporacje wymuszają na nich opłaty licencyjne.
Nie jest możliwe współistnienie organizmów modyfikowanych i niemodyfikowanych gdyż zawsze nastąpi
nieodwracalne skażenie przez GMO.
Genetycznie zmieniony materiał siewny jest o wiele droższy od zwykłego (niekiedy nawet 1000 razy). Firmy
biotechnologiczne namawiają rolników do brania kredytów pod zastaw ziemi. W przypadku nieudanych zbiorów lub
zmiany cen skupu rolnicy nie są w stanie ich spłacić. W ten sposób co najmniej milion rolników z USA, Argentyny,
Brazylii, Paragwaju, Indii i wielu krajów afrykańskich pozbawiono ziemi i jakichkolwiek szans na życie . W samych
tylko Indiach doprowadziło to 150 000 rolników do samobójstwa. 1000 samobójstw miesięcznie.
268574841.021.png 268574841.022.png 268574841.023.png 268574841.024.png 268574841.001.png 268574841.002.png 268574841.003.png 268574841.004.png 268574841.005.png 268574841.006.png 268574841.007.png 268574841.008.png 268574841.009.png 268574841.010.png
Rośliny GM nie dają ani lepszych, ani większych plonów. Ponadto są mniej odporne na warunki
klimatyczne. Zmusza to rolników do stosowania większej ilości środków chemicznych. Tradycyjnie uprawiane
rośliny przez tysiące lat przystosowały się do lokalnego klimatu. Odmiany roślin GM są takie same na całym świecie.
Bardzo często rośliny GM nie są odporne na lokalny klimat np. wymagają większych ilości wody niż lokalnie
uprawiane rośliny.
Odnotowuje się choroby roślin atakujące tylko odmiany genetycznie modyfikowane.
Genetyczne modyfikacje nie chronią przed szkodnikami i chwastami, gdyż te z czasem wytwarzają w sobie
odporność na toksyczne białka zawarte w genetycznie modyfikowanych roślinach.
Niektóre rośliny mają zdolność do zapylania międzygatunkowego. Np. rzepak może zapylać inne dziko rosnące
rośliny kapustne. Stworzenie genetycznie modyfikowanych odmian roślin odpornych na chemiczne pestycydy
spowodowało powstanie superchwastów odpornych na opryski . Niektóre superchwasty osiągają ponad 3
metry wysokości, rosną szybko, a jedna roślina wytwarza ponad 200 tysięcy wiatrosiewnych nasion. Nawet
dwukrotnie większa dawka pestycydów w trzykrotnie większym stężeniu nie jest w stanie ich zabić.
Zwierzęta nie chcą jeść genetycznie modyfikowanych roślin . Np. krowy kiedy mają do wyboru odmianę
genetycznie modyfikowaną i niemodyfikowaną zawsze wybierają tę niemodyfikowaną. Np. przechodzą przez pole
kukurydzy genetycznie modyfikowanej (nie jedząc jej) i pasą się na tej niemodyfikowanej.
Szczury laboratoryjne nie chcą jeść modyfikowanych nasion. Nawet po wymieszaniu ich z innymi nasionami
rozpoznają je i zjadają tylko te niemodyfikowane. Aby można było przeprowadzać doświadczenia naukowcy muszą
zmielić wszystkie nasiona i wymieszać je na jednolitą masę.
Karmienie szczurów kukurydzą zmodyfikowaną genetycznie wywołuje u nich m. in. podwyższoną ilość białych
krwinek i częstsze występowanie zaburzeń pracy nerek, zmniejszoną liczbę nierozwiniętych czerwonych
krwinek i znaczący wzrost poziomu cukru we krwi. Podawanie ciężarnym samicom szczurów soi GM
spowodowało bardzo wysoką śmiertelność i zaburzenia wzrostu u ich potomstwa. 55,6% ich potomstwa
zmarło w ciągu 3 tygodni . Dla porównania, gdy karmiono je naturalną soją umierało tylko 9%, a gdy w pożywieniu
w ogóle nie było soi umierało 6,8% potomstwa.
80% macior świń karmionych paszą zawierającą GMO miało problemy z płodnością .
Myszy karmione zmodyfikowaną genetycznie kukurydzą są mniej płodne i mają mniejszą masę ciała .
Podawanie krowom transgenicznego hormonu wzrostu powoduje uszkodzenie ich płodów, infekcje układu
moczowego oraz wzrost poziomu innego hormonu, który dostaje się do ich mleka i stymuluje u ludzi go pijących
raka piersi i prostaty .
Propozycje tego, co możemy zrobić :
1. Przystąp do KOALICJI „POLSKA WOLNA OD GMO” www.polska-wolna-od-gmo.org
2. Działaj na rzecz tworzenia stref wolnych od GMO www.gmo.icppc.pl
3. Przyłącz się do międzynarodowej sieci „Gospodarstwo Wolne od GMO”. Produkuj wysokiej jakości żywność.
4. Zorganizuj spotkanie w swoim regionie nt. zagrożeń GMO! Uświadamiaj swoich sąsiadów!
5. Uświadamiaj przedstawicieli władz i polityków na temat zagrożeń GMO! Zażądaj, aby stworzyli mechanizmy
chroniące Twój region i całą Polskę przed napływem GMO!
6. Nie kupuj żywności z GMO! Kupuj lokalną żywność dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła.
7. Kupuj nasiona i paszę dla zwierząt z pewnego źródła! Sprawdzaj czy są wolne od GMO!
8. Żądaj w sklepach i supermarketach aby wycofywano ze sprzedaży żywność z GMO.
9. Żądaj od polityków i władz, aby wprowadziły zakaz uprawy i sprzedaży GMO w Polsce.
10. Skopiuj tę ulotkę i rozdaj rodzinie, znajomym oraz przedstawicielom władz!!!
Więcej informacji mnożna znaleźć w książkach pt. „Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządu na temat żywności modyfikowanej
genetycznie” oraz „Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Obietnice i fakty”. A także na stronach:
http://polska-wolna-od-gmo.org - strona Koalicji POLSKA WOLNA OD GMO
www.gmo.icppc.pl - strona Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi
www.halat.pl/gmo.html - strona dr Hałata epidemiologa byłego doradcy rządowego
http://icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=265 - fragment filmu „Życie wymyka się spod kontroli”
http://video.google.com/videoplay?docid=-1676896724527593334 - skrócona wersja filmu „Świat według Monsanto”
268574841.011.png 268574841.012.png 268574841.013.png 268574841.014.png 268574841.015.png 268574841.016.png 268574841.017.png 268574841.018.png 268574841.019.png 268574841.020.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin