Ugotowani S01 E10.docx

(1758 KB) Pobierz

Anna:

Przystawka: Włoska wyprawa

 

Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej

(czas przygotowania: 10 min.)


• 4 duże pomidory
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 30 g orzeszków nerkowca
• 160 g szynki parmeńskiej
• 3 opakowania sera mozzarella
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• sól
• przyprawy do smaku: oregano, bazylia
• 2 bagietki

 

Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.

 

Danie główne: Francja Elegancja czyli sakiewki z kurczaka faszerowana serkiem brie

(czas przygotowania: 1 godz.)

• 2 opakowania sera brie
• 50 g orzechów lub migdałów
• 4 łyżki przyprawy do kurczaka
• 4 łyżki żurawiny
• szczypta szafranu
• 8 ziemniaków
• 1/4 kostki masła
• 6 łyżek śmietany
• łyżka oliwy z oliwek

 

Piersi nacinamy od góry. Wkładamy plaster sera brie oraz uprażone wcześniej migdały lub pokrojone drobno orzechy. Przyprawiamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut podlewając oliwą z oliwek. Podajemy z żurawiną. 

Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu wrzucamy do miksera razem z czosnkiem, szafranem, masłem i śmietaną. Ucieramy na gładką masę.

 

Deser: Indiańska fantazja

Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem

(czas przygotowania: 50 min.)

• 4 gruszki
• 375 ml słodkiego wina 
• 4 goździki
• 2 laski wanilii
• 2 łyżki brązowego cukru
• 250 g cukru zwykłego
• 32 ciasteczka czekoladowe
• 250 ml mleka
• 125 ml śmietany
• 3 żółtka

 

Gruszki:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. 

Krem:
W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki. 

Paluszki Karmelowe:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja:
Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.

 

Aleksandra:

Przystawka: Placuszki z cukinii podane z łososiem, kawiorem i kropelkami kwaśnej śmietany

(czas przygotowania: 25 min.)

• 3 cukinie
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 drobno posiekane chili
• garść posiekanej rukoli
• sól morska
• świeżo zmielony pieprz
• olej do smażenia

 

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie odsączamy sok z cukinii. Miksujemy chili z rukolą. W misce mieszamy cukinię, jajko, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki. Na koniec dodajemy zmiksowaną wcześniej rukolę z chili. Całość przyprawiamy solą. Następnie formujemy placuszki, które smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i kawiorem.

Danie główne: Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą

(czas przygotowania: 40 min.)


• 8 jajek
• 150 g kiełków słonecznika
• 3 cebule czerwone
• 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
• 100 g serka ricotta
• 0,5 kg kurek lub pieczarek
• szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
• odrobina masła
• sól morska
• świeżo zmielony pieprz
• oliwa z oliwek

Sałata włoska
• 15 pomidorków cherry
• 1 opakowanie sera mozzarella
• 100 g rukoli
• 50 g kiełków
• kilka listków bazylii
• parmezan do posypania
• świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz
• ocet balsamiczny do smaku
• oliwa z oliwek

 

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i
hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe  ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy.
Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.

Sałata włoska
Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.

Deser: Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem

(czas przygotowania: 40 min.)

• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)
• cukier puder do posypania
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• 4 białka
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• laska wanilii - wyłuskane ziarenka

Sos:
• 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych
• masło
• świeżo zmielony pieprz

 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy  likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.

 

Aldona:

Przystawka: Pomidorowy krem podany z parmezanem i bazylią

(czas przygotowania: 30 min.)

• 3 puszki pomidorów bez skóry
• 300 ml bulionu warzywnego
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki startego parmezanu
• kilka liści bazylii
• sól
• pieprz
• cukier

 

Gotujemy bulion warzywny. Miksujemy pomidory z ząbkiem czosnku. Dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Danie główne: Dzwonki łososia z cytrynowym pieprzem

(czas przygotowania: 50 min.)


• 4 duże dzwonki łososia
• pieprz cytrynowy
• sól
• cytryna
• kilka łodyżek koperku

Ziemniaki zapiekane w maśle czosnkowym z tymiankiem
• 2 kg ziemniaków
• 100 g masła
• tymianek
• czosnek

Sałata lodowa w sosie winegret z pomidorami, cebulą i prażonymi pestkami dyni
• 1 sałata lodowa
• 2 pomidory
• 1 cebula
• pestki prażonej dyni

SOS WINEGRET:
• oliwa z oliwek
• ocet balsamiczny
• miód
• musztarda
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

 

Dzwonki łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy na papierze pergaminowym. Przed podaniem dzwonki ozdabiamy łodyżką koperku i ósemką cytryny.

Ziemniaki zapiekane
Małe okrągłe ziemniaki gotujemy na półtwardo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy trochę masła. Mieszamy. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec pieczenia dodajemy masło czosnkowe. Na koniec, po ułożeniu na półmisek, dekorujemy posiekanym tymiankiem.

Sos winegret:
Mieszamy pokrojone pomidory i porwaną na drobne kawałki sałatę lodową. Dodajemy posiekaną cebulę i pestki dyni. Na koniec polewamy sosem winegret.

Deser: Ciasto czekoladowe

 

(czas przygotowania: 45 min.)

• 1 kostka margaryny
• 0,5 kg cukru
• 6 łyżek kakao
• 10 łyżek wody
• opakowanie cukru waniliowego
• 4 jajka
• 0,5 szklanki mąki
• 2 łyżki proszku do pieczenia

 

Podgrzewamy kostkę margaryny z cukrem, wodą, cukrem waniliowym i kakao. Odlewamy 0,5  szklanki powstałego płynu na polewę. Resztę studzimy do uzyskania stałej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy  tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Pieczemy 30-35 minut. Po wystygnięciu ciasto polewamy kakaową polewą.

 

Teresa:

Przystawka: Pakieciki z grillowanych bakłażanów w salsie pomidorowej

(czas przygotowania: 30 min.)

• 1 duży lub 2 średnie bakłażany
• 1 pomidor
• 4 łyżki sera ricotta
• 4 łyżki koziego twarożku
• 8 listków bazylii
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz

Salsa 
• 1 duży, jędrny pomidor 
• 1 plaster czerwonej cebuli 
• 1 łyżeczka świeżej kolendry 
• sok z  0,5 limonki 
• odrobina niezbyt ostrego chili

 

Bakłażana kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości około pół centymetra. Smarujemy z obu stron pędzelkiem umoczonym w oliwie. Obsmażamy z obu stron na grillowej patelni. Kiedy bakłażany są już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzu po dwa plasterki, krzyżując jeden na drugim. Ser ricotta mieszamy z kozim serkiem i posiekaną bazylią. Formujemy kulkę i układamy na środku skrzyżowanych bakłażanów. Na wierzch kładziemy plaster pomidora. Przykrywamy listkiem bazylii i zawijamy wszystkie 4  końce do środka tworząc pakiecik. Spinamy wykałaczką na środku. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy z pieca i polewamy każdą porcję łyżką salsy pomidorowej.

Salsa
Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ, który drobniutko siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę, chili, kolendrę oraz sok z limonki. Odstawiamy na godzinę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kroplą tabasco. Odstawiamy do przegryzienia.

Danie główne:

 

Deser: Mus czekoladowy na ciasteczkach amaretti z wiśniami z konfitury

(czas przygotowania: 30 min.)

• 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej 
• 4 jajka
• 60 g cukru pudru 
• 200 g śmietany kremówki 30%
• kilka ciasteczek amaretti
• wiśnie z konfitury domowej roboty

 

Czekoladę rozpuszczamy, następnie lekko studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Czekolada nie może być gorąca ani całkiem chłodna! Osobno ubijamy na sztywno białka i śmietanę. Dodajemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na dnie pucharków układamy 2-3 ciasteczka amaretti. Na ciasteczkach kładziemy wiśnie z konfitury. Na wiśnie kładziemy mus. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin