Składniki na 16 bułeczek:
· ½ - ¾ szklanki mleka
· pół szklanki wody
· 3 łyżki miodu
· 1 duże jajko
· 1,5 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
· 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
· 1 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej
· pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
· 1 łyżeczka soli
· 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
Na wierzch:
· 1 jajko
· 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)
· 1 łyżka maku
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Metoda maszynowa:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program 'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczekać, aż urośnie w maszynie.
Następnie:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
jason567