· 4 śliwki,
· 2 kwaśne jabłka,
· 2 banany,
· 2 gruszki,
· 1 pomarańcza,
· 1 łyżka soku cytrynowego.
· Sos majonezowo-imbirowy:
· 100 g majonezu,
· 25 ml koniaku,
· 1 łyżeczka cukru pudru,
· 1 łyżeczka soku cytrynowego,
· 1/2 łyżeczki imbiru,
· 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
· pieprz biały.
1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy, obieramy.
2. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
3. Jabłka i gruszki kroimy na ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki.
4. Pokrojone jabłka, gruszki i banany skrapiamy sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
5. Przygotowujemy sos. Rozcieramy dokładnie cukier z pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
6. Dodajemy sok cytrynowy, majonez i koniak.
7. Dobrze mieszamy.
8. Owoce przekładamy do salaterki, zalewamy sosem.
jason567