Krzyś
Składniki
Ciasto:5 jaj1 szklanka cukru1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu śmietankowego1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMasa:1 galaretka czerwona (wiśniowa lub truskawkowa)1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi)1 galaretka o smaku gruszkowym1 bita śmietana "Śnieżka"woda3/4 szklanki mlekaWierzch:2 opakowania galaretki cytrynowej 3 szklanki wody2 opakowania galaretki w cukrze w kształcie półkolaewentualnie brzoskwinie z puszki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem pianę. Kiedy już zaczyna gęstnieć powoli wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym (lub z aromatem) i nadal ubijamy. Do sztywnej piany nadal stale ubijając dodajemy po jednym żółtka. Odstawiamy mikser i wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Po upieczeniu studzimy.Masa:Rozpuszczamy galaretkę czerwoną w 1,5 szklanki wody.Studzimy.Po zastygnięciu kroimy w kostke lub drapiemy widelcem. To samo robimy z galaretką zieloną.Ubijamy "Śnieżkę" z 3/4 szklanki mleka.Rozpuszczamy galaretkę gruszkową w 3/4 szklanki wody i tężejąca wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy starannie i dodajemy pokrojone obie galaretki. Wylewamy na ciasto i wyrównujemy wierzch.Wstawiamy do lodówki.Wierzch:Rozpuszczamy galaretki w 3 szklankach wody. Studzimy.Układamy na masie galareki w cukrze i zalewamy tężejącą galaretką.Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Wiem, ze jest dużo podobnych przepisów ale jest to ulubione ciasto mojego męża i umieszczam ten przepis na jego życzenie.Ciasto można modyfikować i dodawać owoce ale wtedy to już nie będzie "Krzyś".Smacznego.P.S. Ciasto zrobione na blaszce o wymiarach 23x 38 cm.
inka40