widelcówka
Składniki
Ciasto:1 kostka margaryny25 dag cukru25 dag mąki (krupczatka lub tortowa5 jaj2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:2 budynie śmietankowe 1 kostka margaryny lub masłamleko 2 szklanki cukru (jeżeli budynie bez cukru to dodać jeszcze pół szklanki).Dowolne owoce (najlepsze są wiśnie z kompotu).Polewa:1 jajko3 łyżki cukruo,5 kostki margaryny1-2 łyżki kakao
Żółtka oddzielić od białek. Ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli.Żółtka zmiksować z cukrem na puch,dodać margarynę i ucierać po czym dodać mąkę z proszkiem i pianę z białek. Wymiesząć delikatnie lyżką.podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao i 1 łyżkę wody.Wylać ciasto jasne na blaszkę (moja ma wymiary 23 x 38 cm), na to ciasto ciemnie robiąć esy floresy.Upiec i wystudzić.Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu.WystudzićUtrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Na ciasto wyłożyć porcję kremu, na to owoce i znowu krem.Robimy polewę. Ubijamy całe jajko z cukrem,dodajemy kakao. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i GORĄCĄ wlewamy do masy i mieszamy aż zacznie gęśtnieć.Bierzemy widelec, maczamy w polewie i robimy na kremie esy floresy (stąd nazwa ciasta).Przepis dostałam od matki mojego męża. Kiedy się wszyscy spotykamy Widelcówka musi być na stole.A już obowiązkowo na Wielkanoc i święta Bożego Narodzenia. Smacznego.UWAGA ! Robiłam ostatnio inny krem i jest o niebo lepszy:3 szklanki mleka ( 2 zagotować a do jednej dodać 2 budynie i 2 żółtka, cukier - wymieszać i wlać do gotującego mleka). Chwilę pogotowac aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zimna masę dodawać do utartej z cukrem margaryny.
inka40