Orzeszkowiec.docx

(12 KB) Pobierz

orzeszkowiec

 

Składniki

biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao

polewa:
50 dag orzechów włoskich (posiekanych)
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szkl cukru
6 łyżek śmietany gęstej

Jaja ubić na pianę, powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo wsypywać do masy. Na koniec dodać kakao i wymieszać.

Wylać na blaszkę o wymiarach 30x21 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 25 min w piecu nagrzanym do 180-190 st C.

Polewa:
Śmietanę i margarynę włożyć do garnka

i postawić na ogniu. Gdy margaryna prawie się rozpuści wsypać cukier i orzechy. Gotować

ok 4-5 min na małym ogniu i wylać na zimne ciasto. Schłodzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin