Placek wielowarstwowy bardzo wysoki
Składniki
Biszkopt:4 jaja2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaPlacek orzechowy:20 dag siekanych orzechów20 dag cukru kryształu6 białek1 łyżka roztopionego miodu3 płaskie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaPlacek kokosowo makowy:6 białek15 dag cukru15 dag kokosu5 dag suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanejPlacek czekoladowy:4 jaja6 łyżek cukru2 łyżki kakao2 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa orzechowa:40 dag orzechów20 dag cukru1/4 szklanki wody1/4 szklanki mlekaKrem:1 litr mleka10 żółtek4 czubate łyżki maki pszennej3 czubate łyżki budyniu śmietankowego bez cukru2 szklanki cukru kryształu3 cukry waniliowe2 kostki masłagalaretka cytrynowaspirytusdodatkowo puszka brzoskwiń
Blaszka 27/40Biszkopt:Białka ubić z dodatkiem cukru, pod koniec dodawać po 1 żółtku.Do ubitych jaj przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i lekko ale dokładnie połączyć.Piec ok. 35 minut w 200 st.Placek orzechowy:Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać pozostałe składniki, miksując na wolnych obrotach. Piec w formie wyłożonej papierem w 200 st. ok. 40 min.Placek kokosowo – makowy:Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać pozostałe składniki, miksując na wolnych obrotach. Piec w formie wyłożonej papierem w 200 st. ok. 40 min.Placek czekoladowy:Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodawać po 1 żółtku. Dodać resztę składników delikatnie miksując. Placek jest bardzo niski i lubi się przyklejać, dlatego należy delikatnie ściągać z papieru.Piec w formie wyłożonej papierem w 200 st. ok. 40 min.Masa orzechowa:Wodę i mleko zagotować z cukrem. Dodać 20 dag orzechów siekanych i 20 dag mielonych. Całość gotować 3 minuty. Ciepłą masę wykładać na placek.Krem:0,5 l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodać żółtka, mąkę, budyń połączyć i wlać do gotującego się mleka, mieszać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.Masło utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami zimny budyń i spirytus. Masę podzielić na 2 części.Do jednej części dodać kakao, do drugiej lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.Układanie warstw placka:BiszkoptMasa orzechowaMasa z galaretką + ułożone brzoskwiniePlacek kokosowo-makowyMasa kakaowa ( można dodać wiśnie z syropu)Placek orzechowyMasa z galaretkąPlacek czekoladowyMasa kakaowa cienka warstwa Polewa
inka40