przekąski.rtf

(26310 KB) Pobierz

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki

20dkg margaryny

¾ szklanki cukru

2 szklanki mąki

2 jajka

3 szklanki płatków owsianych

duża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobno

szklanka rodzynek

pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę

1 łeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łeczką od herbaty robiąc nieregularne placuszki. Piec około 20 minut w temperaturze około 190 stopni.

 

 

Rafaello

 

składniki
3 szklanki mleka,
2 żółtka,
2 opakowania cukru wanilinowego,
1 szklanka cukru
2 łki mąki ziemniaczanej,
4 łki mąki pszennej,
1 kostka masła roślinnego Kasia,
4 duże paczki krakersów Lajkonik
2 opakowania wiórków kokosowych (1 opakowanie 100g),
1 opakowanie płatków migdadałowych 1 opakowanie 60g
Sposób przygotowania
Dwie szklanki mleka zagotować i w tym czasie z resztą mleka rozprowadzić cukier, cukier waniliowy i mąki.Taki rozczyn wlać do gotującego mleka i ciągle mieszać żeby grudki się nie zrobiły.Margarynę utrzeć z żółtkami i małą ilością cukru.N a koniec dodać wiórki i wymieszać, tak przygotowaną masą smarować krakersy i układać warstwami.Ostatnią wierzchnią warstwe także posmarować masą i posypać migdałami.
RAFAELLO

 

PIECZARKI Z MIESEM.
pieczarki 12 szt
mięso mielone 30 dag
jajko 1 szt
l 1 do smaku
pieprz czarny 1 do smaku
cebula 1 szt,bulka tarta ,jajko do panierunku.
Pieczarki (najlepiej z dużym kapeluszem) umyć i wyciąć z nich nóżki, kapelusze posolić.
Mięso wymieszać z jajkiem, . Dodać startą cebulę i do smaku sól, pieprz. Wszystko wymieszać
Wyrobione mięso wkładać do kapeluszy.Panierowac w jajku i bulce. Piec w piekarniku ok. 30 minut lub piec w frytkownicy.Smaczne na zimno i goraco .Smacznego.

 

 

 

POLEDWICZKI OD PIERSI
KURCZAKA.
Mieso oczyscic ,umyc .przyprawic
sola .pieprzem ,pozostawic na chwile.
kotlety panierowac w jajku ,bulce ,ja smaze
w frytkownicy .

KLOPSIKI.
500g chudej,zmielonej wieprzowiny
ok.200g posiekanych pieczarek
2 male(lub jedna duza) posiekane i podsmazone cebulki
1 jajko
1 zoltko
sol,pieprz,
kasza peczak ugotowana
Wszystko razem wyrobic na mase,formowac male kotleciki ,smazyc na tluszczu,ja smazylam w glebokim tluszczu.

Do tego zrobilam sos czosnkowy ze szczypiorkiem
ktory polozylam na srodku .
majonez ,jogort
czosnek
szczypior.
wszystko wymieszac razem.
Udekorowac wg.uznania.

 

 

 

 

przekaski

DUZE PLACKI TORTILIA SMARUJE SERKIEM PHILADEPHIA ,LUB INNYM UKLADAM SZYNKE KRAKUS ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM I UKLADAM. SALATE ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM ,MOZNA POSYPAC ZOLTYM SEREM,NA BRZEG UKLADAM PASKI PAPRYKI ,LUB OGORKA DO DEKORACJI .ZWIJAM CIASNO W RULON ,NASTEPNIE ZAWIJAM W FOLIE I NA NOC DO LODOWKI .KROIJE PO UKOSIE 2cm I UKLADAM TAK ,ABY BYLO WIDAC SRODEK .

 



SZYNKE KRAKUS SMARUJE TYM SAMYM SERKIEM UKLADAM
DO DEKORACJI SZCZYPIOREK ZWIJAM CIASNO W RULON ,UKLADAM DO POJEMNIKA I NA NOC DO LODOWKI .NASTEPNIE KRIOJE PO UKOSIE I UKLADAC WG. UZNANIA .

 

 

 

 

 

Przekaski z kurczka w wiórkach kokosowych

4 -POJ.PIERSI KURCZAKA, 1 SZKL.PIWA CIEMNEGO,1 1/2 SZKL MAKI, 1/2 SZKL.MAKI ZIEMNIACZANEJ,4 ZOLTKA, 1 LYZ.PROSZKU DO PIECZENA,1 OPAKOWANIE WIOREK KOKOSOWYCH ,PIANE UBIC I DODAC NA KONIEC.PIERSI KURCZAKA POKROIC W PASKI WLOZYC DO CIASTA I WYCIAGAC POJEDYNCZO PALCAMI I WKLADAC NA PATELNIE .SMACZNE NA GORACO I ZIMNO. NA TYM TALERZU SA PIECZARKI OBTACZANE W JAJKU I BULCE ,I SZPARAGI SMAROWANE MALY PUNKCIK,. NA TO ZAWIJAM POLEDWICE SUROWO WEDZONA.

 

 

 

 

Łazanki

1/2 kg makaronu(grubego)
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
1/2 grzybów(mogą być pieczarki)
1/2 większej główki kapusty białej
2 cebule
1 łeczka octu 10%
olej,sól,pieprz
Cebulę,kiełbasę i grzyby pokroić i przesmaż na oleju(tak żeby grzyby nie były surowe).Poszatkowaną kapustę ugotowć,odcedzić i dodać do kiełbasy z grzybami i cebulą.Makaron ugotować aldente,odcedzić,dodać do pozostałych składników,przyprawić solą,pieprzem i octem.Jeszcze chwilę smaż żeby się wszystko przegryzło.Smacznego!

 

 

Jaja faszerowane pieczarkami

 

 

Nie tylko efektowne, ale również smaczne danie - na małą przekąskę lub przystawkę

 

 

czas: 

30 minut

liczba porcji: 

4

 

 

składniki: 

4 jaja
6 pieczarek
1 mała cebulka
1 łka oleju
kilka łek majonezu
l, pieprz,
odka papryka w proszku
czek natki pietruszki

0

 

 

przyrządzanie: 

Jaja ugotować na twardo z dodatkiem soli, aby nie pęy skorupki. Ostudzić. Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać oraz usamż na dość dużym ogniu na rozgrzanym oleju. Doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. 
Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdł na połówki. Wyjąć żółtka i wymieszać jej dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (kilka gałązek odł do dekoracji). Połówki jaj napełniać farszem, który uklepać łeczką. Poozstały farsz rozł na środku okrąego półmiska, a dokoła uł jajka farszem do dołu. Każ połówkę udekorować wyciśniętym ozdobnie szprycą majonezem i posypać papryką. Udekorować pietruszką.

 

2.Skład:
6 jaj
ugotowane mięso
szynka
majonez kielecki
chrzan
szczypiorek
sok z cytryny
ogórek
pół czerwonej papryki
pomidor
puszka sardynek lub szprotek w oleju
pół dymki
twarożek naturalny
kawałek pora
l, cukier i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ugotować jaja na twardo, obrać. Kde jajko przeciąć wzdł na połowę. usunąc żółtko a w jego miejsce nał farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku.
Farsze:
szynkowy: szynkę drobniutko pokroić, wymieszacć z żółtkiem i majonezem, przyprawić.
majonezowy: utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior.
mięsny: mięso zemleć w maszynce, przyprawić dodać chrzan i majonez
paprykowy: bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić.
rybny: dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać ł majonezu, przyprawić.
pomidorowy: pomidora sparzyć obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem.
Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodobań.

 

3. Składniki:

Niezbędna baza:

kilka jajek,
kilka łek majonezu,
l i pieprz,
garnek z wodą.

Na farsz:

ulubione składniki, np:
pieczarki,
żółty ser,
koperek,
natka pietruszki,
ketchup.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo ( tradycyjne 10-11 minut).. Studzimy, obieramy, przekrawamy na połówki i ostrożnie wydrążamy żółtka. Przygotowujemy ulubiony farsz i nadziewamy jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypujemy zieleninką, kleksem ketchupu, plasterkiem rzodkiewki. Wkładamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziły i "zestaliły".

Moje propozycje na farsze:

Pieczarkowy:
Kilka pieczarek myjemy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Po wystudzeniu rodrobniamy razem z żółtkami (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy majonez i przyprawy. Nadziewamy.

Serowy:
Ser żółty trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Mieszamy z żółtkami i majonezem. Przyprawiamy do smaku.

Szynkowy:
Szynkę konserwową drobniutko siekamy. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Mieszamy z ketchupem.

Ziołowy:
Zółtka mieszamy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Łączymy z majonezem, solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin