CIASTECZKA OWSIANE
Składniki
20dkg margaryny
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 jajka
3 szklanki płatków owsianych
duża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobno
szklanka rodzynek
pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty robiąc nieregularne placuszki. Piec około 20 minut w temperaturze około 190 stopni.
Rafaello
składniki 3 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła roślinnego Kasia, 4 duże paczki krakersów Lajkonik 2 opakowania wiórków kokosowych (1 opakowanie 100g), 1 opakowanie płatków migdadałowych 1 opakowanie 60g Sposób przygotowania Dwie szklanki mleka zagotować i w tym czasie z resztą mleka rozprowadzić cukier, cukier waniliowy i mąki.Taki rozczyn wlać do gotującego mleka i ciągle mieszać żeby grudki się nie zrobiły.Margarynę utrzeć z żółtkami i małą ilością cukru.N a koniec dodać wiórki i wymieszać, tak przygotowaną masą smarować krakersy i układać warstwami.Ostatnią wierzchnią warstwe także posmarować masą i posypać migdałami. RAFAELLO
PIECZARKI Z MIESEM. pieczarki 12 sztmięso mielone 30 dagjajko 1 sztsól 1 do smakupieprz czarny 1 do smakucebula 1 szt,bulka tarta ,jajko do panierunku.Pieczarki (najlepiej z dużym kapeluszem) umyć i wyciąć z nich nóżki, kapelusze posolić.Mięso wymieszać z jajkiem, . Dodać startą cebulę i do smaku sól, pieprz. Wszystko wymieszaćWyrobione mięso wkładać do kapeluszy.Panierowac w jajku i bulce. Piec w piekarniku ok. 30 minut lub piec w frytkownicy.Smaczne na zimno i goraco .Smacznego.
POLEDWICZKI OD PIERSI KURCZAKA.Mieso oczyscic ,umyc .przyprawic sola .pieprzem ,pozostawic na chwile. kotlety panierowac w jajku ,bulce ,ja smaze w frytkownicy .KLOPSIKI.500g chudej,zmielonej wieprzowinyok.200g posiekanych pieczarek2 male(lub jedna duza) posiekane i podsmazone cebulki1 jajko1 zoltkosol,pieprz,kasza peczak ugotowanaWszystko razem wyrobic na mase,formowac male kotleciki ,smazyc na tluszczu,ja smazylam w glebokim tluszczu.Do tego zrobilam sos czosnkowy ze szczypiorkiemktory polozylam na srodku .majonez ,jogort czosnek szczypior.wszystko wymieszac razem.Udekorowac wg.uznania.
przekaski
DUZE PLACKI TORTILIA SMARUJE SERKIEM PHILADEPHIA ,LUB INNYM UKLADAM SZYNKE KRAKUS ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM I UKLADAM. SALATE ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM ,MOZNA POSYPAC ZOLTYM SEREM,NA BRZEG UKLADAM PASKI PAPRYKI ,LUB OGORKA DO DEKORACJI .ZWIJAM CIASNO W RULON ,NASTEPNIE ZAWIJAM W FOLIE I NA NOC DO LODOWKI .KROIJE PO UKOSIE 2cm I UKLADAM TAK ,ABY BYLO WIDAC SRODEK .
SZYNKE KRAKUS SMARUJE TYM SAMYM SERKIEM UKLADAM DO DEKORACJI SZCZYPIOREK ZWIJAM CIASNO W RULON ,UKLADAM DO POJEMNIKA I NA NOC DO LODOWKI .NASTEPNIE KRIOJE PO UKOSIE I UKLADAC WG. UZNANIA .
Przekaski z kurczka w wiórkach kokosowych
4 -POJ.PIERSI KURCZAKA, 1 SZKL.PIWA CIEMNEGO,1 1/2 SZKL MAKI, 1/2 SZKL.MAKI ZIEMNIACZANEJ,4 ZOLTKA, 1 LYZ.PROSZKU DO PIECZENA,1 OPAKOWANIE WIOREK KOKOSOWYCH ,PIANE UBIC I DODAC NA KONIEC.PIERSI KURCZAKA POKROIC W PASKI WLOZYC DO CIASTA I WYCIAGAC POJEDYNCZO PALCAMI I WKLADAC NA PATELNIE .SMACZNE NA GORACO I ZIMNO. NA TYM TALERZU SA PIECZARKI OBTACZANE W JAJKU I BULCE ,I SZPARAGI SMAROWANE MALY PUNKCIK,. NA TO ZAWIJAM POLEDWICE SUROWO WEDZONA.
Łazanki 1/2 kg makaronu(grubego) 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej 1/2 grzybów(mogą być pieczarki) 1/2 większej główki kapusty białej 2 cebule 1 łyżeczka octu 10% olej,sól,pieprz Cebulę,kiełbasę i grzyby pokroić i przesmażyć na oleju(tak żeby grzyby nie były surowe).Poszatkowaną kapustę ugotowć,odcedzić i dodać do kiełbasy z grzybami i cebulą.Makaron ugotować aldente,odcedzić,dodać do pozostałych składników,przyprawić solą,pieprzem i octem.Jeszcze chwilę smażyć żeby się wszystko przegryzło.Smacznego!
Jaja faszerowane pieczarkami
Nie tylko efektowne, ale również smaczne danie - na małą przekąskę lub przystawkę
czas:
30 minut
liczba porcji:
4
składniki:
4 jaja6 pieczarek1 mała cebulka1 łyżka olejukilka łyżek majonezusól, pieprz, słodka papryka w proszkupęczek natki pietruszki
przyrządzanie:
Jaja ugotować na twardo z dodatkiem soli, aby nie pękły skorupki. Ostudzić. Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać oraz usamżyć na dość dużym ogniu na rozgrzanym oleju. Doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i wymieszać jej dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Połówki jaj napełniać farszem, który uklepać łyżeczką. Poozstały farsz rozłożyć na środku okrągłego półmiska, a dokoła ułożyć jajka farszem do dołu. Każdą połówkę udekorować wyciśniętym ozdobnie szprycą majonezem i posypać papryką. Udekorować pietruszką.
2.Skład: 6 jaj ugotowane mięsoszynka majonez kielecki chrzan szczypiorek sok z cytryny ogórek pół czerwonej papryki pomidor puszka sardynek lub szprotek w oleju pół dymki twarożek naturalny kawałek pora sól, cukier i pieprz. Sposób przyrządzenia: Ugotować jaja na twardo, obrać. Każde jajko przeciąć wzdłuż na połowę. usunąc żółtko a w jego miejsce nałożyć farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku. Farsze:szynkowy: szynkę drobniutko pokroić, wymieszacć z żółtkiem i majonezem, przyprawić.majonezowy: utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łyżkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior. mięsny: mięso zemleć w maszynce, przyprawić dodać chrzan i majonez paprykowy: bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić.rybny: dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać łyżkę majonezu, przyprawić. pomidorowy: pomidora sparzyć obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem. Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodobań.
3. Składniki:
Niezbędna baza:kilka jajek,kilka łyżek majonezu,sól i pieprz,garnek z wodą.Na farsz:
ulubione składniki, np: pieczarki, żółty ser, koperek, natka pietruszki, ketchup.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo ( tradycyjne 10-11 minut).. Studzimy, obieramy, przekrawamy na połówki i ostrożnie wydrążamy żółtka. Przygotowujemy ulubiony farsz i nadziewamy jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypujemy zieleninką, kleksem ketchupu, plasterkiem rzodkiewki. Wkładamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziły i "zestaliły".
Moje propozycje na farsze:
Pieczarkowy:Kilka pieczarek myjemy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Po wystudzeniu rodrobniamy razem z żółtkami (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy majonez i przyprawy. Nadziewamy.
Serowy:Ser żółty trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Mieszamy z żółtkami i majonezem. Przyprawiamy do smaku.
Szynkowy:Szynkę konserwową drobniutko siekamy. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Mieszamy z ketchupem.Ziołowy:Zółtka mieszamy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Łączymy z majonezem, solą i pieprzem.
bosa