ZUPA RUMIANA POSTNA.doc

(26 KB) Pobierz

 

                   

                            ZUPA RUMIANA POSTNA               


                                          2 marchewki

                                          1 seler

                                           3 pietruszki

                                          3 cebule

                                          1 mały kalafior

                                       20 dag fasoli szparagowej

                                         1 kapusta włoska

                                           zielony groszek może być z puszki

                                           sól, goździki

                                         2 l woda lub „zupa” grochowa     

                                             ugotowana na wodzie i przetarta

                                            grzanki lub krajanka z naleśnika

 

 

 

   Zupa ta może być podobnie jak rosół, użytą do rozpuszczania wielu zup postnych i sosów i podobną jest do bulionu, jeśli się ją dobrze zrobi.

   Poszatkować 2 duże marchwie, 1 seler, kilka korzeni pietruszki i 2 do 3 białych cebul, nadto dodać jeden mały kalafior na części rozebrany, szparagi w kostkę krajane, kapustę włoską w ćwiartkach, trochę grochu zielonego itp. i usmażyć w rondlu na 12 łutów masła, dopóki wszystko nie przybierze ciemno-rumianego koloru.

    Gdy to nastąpi nalewa się 2 kwarty wody, lub jeszcze lepiej zupy grochowej (gotowanej na wodzie i przetartej), dodaje się zielonej pietruszki, cebulę pieczoną, soli i kto lubi goździków i znowu gotuje się 1½ do 2 godzin. Zupa ta nabierze pięknego koloru, jeżeli się po ugotowaniu dobrze ustoi, a potem przecedzi.

   Podaje się z grzankami smażonymi na maśle i w kostkę pokrajanymi lub z naleśnikami pokrajanymi w podłużne płatki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin