ZUPA RUMIANA POSTNA
2 marchewki
1 seler
3 pietruszki
3 cebule
1 mały kalafior
20 dag fasoli szparagowej
1 kapusta włoska
zielony groszek może być z puszki
sól, goździki
2 l woda lub „zupa” grochowa
ugotowana na wodzie i przetarta
grzanki lub krajanka z naleśnika
Zupa ta może być podobnie jak rosół, użytą do rozpuszczania wielu zup postnych i sosów i podobną jest do bulionu, jeśli się ją dobrze zrobi.
Poszatkować 2 duże marchwie, 1 seler, kilka korzeni pietruszki i 2 do 3 białych cebul, nadto dodać jeden mały kalafior na części rozebrany, szparagi w kostkę krajane, kapustę włoską w ćwiartkach, trochę grochu zielonego itp. i usmażyć w rondlu na 12 łutów masła, dopóki wszystko nie przybierze ciemno-rumianego koloru.
Gdy to nastąpi nalewa się 2 kwarty wody, lub jeszcze lepiej zupy grochowej (gotowanej na wodzie i przetartej), dodaje się zielonej pietruszki, cebulę pieczoną, soli i kto lubi goździków i znowu gotuje się 1½ do 2 godzin. Zupa ta nabierze pięknego koloru, jeżeli się po ugotowaniu dobrze ustoi, a potem przecedzi.
Podaje się z grzankami smażonymi na maśle i w kostkę pokrajanymi lub z naleśnikami pokrajanymi w podłużne płatki.
Gryzmek