Drożdżowe ślimaczki + Ptasie Mleczko.docx

(23 KB) Pobierz

                                              Drożdżowe ślimaczki z budyniem

 


NADZIENIE I : 3 szkl mleka, budyń waniliowy na litr mleka, 10 dkg rodzynek, (1 jajko do posmarowania po wierzchu).               Ugotować budyń.                 Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.
NADZIENIE II : 1 szkl. Mleka, 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego), 250 g zmielonego białego sera, 70 g cukru, 20 g masła, 80 g ciemnych rodzynek. Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".

CIASTO : 50 dkg mąki, 4 łyżki cukru, 10 dkg margaryny, 3-4 dkg drożdży, 2 jajka, 3/4szkl. mleka,1 cukier waniliowy, szczypta soli. Mąkę z solą przesiać do miski.
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić.
Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, cukier. Starannie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę.
Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Można przed pieczeniem posypać cynamonem.

                                                         Bułeczki  drożdżowe  z serem

 

Ciasto : 500 g mąki,+ 2 łyżki na zaczyn, 280 - 300 ml mleka, 2-3 żółtka, 4 łyżki cukru , 30 - 40 g drożdży,
70 g masła, szczypta soli.
Ser : 500 g zmielonego sera, 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki cukru ( cukier wg własnego smaku dać), 1 łyżka czubata budyniu waniliowego, 1 cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać razem.

Wyrobić ciasto drożdżowe ( jak na makowiec ) z podanych składników. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm  Szeroką szklanką wycinamy kółka, a w tych kółkach wycinamy drugie kółka, szklanką trochę węższą. Powstałe obrzeże skręcamy w dłoniach, tak jak sznurek i łączymy końce (składamy na pół, łapiemy oba końce w obie ręce i skręcamy niczym sznurek). Układamy wokół brzegu mniejszego kółka, które wcześniej smarujemy białkiem. Powstała nam taka niby studnia, do której wkładamy teraz ser.
Bułki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie posmarować białkiem (tym co zostało od sera) i upiec w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 20 - 25 minut.

Z tej porcji ciasta wyszło mi dwie blaszki bułeczek, więc możemy na blat wyjąć 1/2 ciasta i formować bułki, a reszta ciasta dalej sobie rośnie.

 

Ptasie Mleczko z KAWĄ

6 żółtek, 1 l mleka, 6-7 łyżek cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 2-3 łyżki kawy instant, 4 łyżki żelatyny, bita śmietana, paseczki skórki cytrynowej, owoce do dekoracji

1. Żółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Ucierać mikserem, aż masa żółtkowa będzie puszysta i jasnokremowa.

2. W rondelku zagotować mleko. Powoli przelać je do żółtek (nie przerywając ucierania). Powstałą masę ubijać mikserem jeszcze 5 min. (nadal w gorącej kąpieli wodnej), aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec ucierania dodać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody.

3. Żelatynę wymieszać z ok. 1/2 szkl. wody. Odstawić na kilka min., by spęczniała. Następnie rozpuścić, podgrzewając. Gdy lekko przestygnie, ostrożnie połączyć ją z mleczkiem kawowym. Składniki starannie wymieszać. Mleczko przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na ok. 1-2 godz.

4. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną itp.

Ptasie Mleczko - Sernik   (na dużą blachę)

Ciasto :   Biszkopt z 4 jajek nasączony syropem z dodatkiem alkoholu.

Ptasie mleczko:   25 dag. Masła, 1/2 kg mielonego sera, 3/4 szklanki cukru – może być trochę więcej, 4 łyżki żelatyny, 1 szklanka mleka2 żółtka, kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego.

Dodatkowo:     owoce np. truskawki lub agrest z kompotu, 2 galaretki truskawkowe lub agrestowe.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser i aromat. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić i dodać do masy. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce. Schłodzić, gdy masa stężeje wylać galaretkę.

Ptasie Mleczko

Po 2 galaretki : np. truskawkowe i  np. agrestowe, 1/2 kostki Kasi, 1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki kakao,   2 szklanka mleka, 2 łyżki żelatyny, 4 śnieżki.

Po 2 galaretki : np. truskawkowe i  np. agrestowe

Polewa :  Kasię, cukier puder, kakao, i żelatynę, zagotować, na małym ogniu dotąd aż polewa będzie błyszcząca około 5 min. Połowę polewy wylać na blachę (blachy niczym nie smarować)

Masa :   2 śnieżki zmiksować w 1 szklance mleka dodać 2 galaretki czerwone (rozpuszczone w 1/2 l wody+ 1 łyżka żelatyny) W taki sam sposób przygotować druga warstwę z zielonym kolorem galaretki np. agrestowa. Na wierzch wylać resztę polewy.

Piankowe szaleństwo

Składniki na 4 - 6 porcji : 3 galaretki, 2 opakowania Śnieżki, 2 szkl. mleka, owoce do dekoracji, np. truskawki. Przygotowanie : 2 gęstniejące galaretki wlać do wcześniej ubitej w mleku Śnieżki. Na masie ułożyć owoce i zalać trzecią gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

 

Ptasie Mleczko  z  Galaretką

3 galaretki(każda inny kolor), 3 śmietany słodkie(razem 0.75 litra), 1 szklanka mleka, 1 paczka żelatyny(na 1 litr), 3/4 szklanki cukru

Galaretki rozpuścić w połowie wody niż w przepisie i odstawić do stężenia.
Gdy galaretka jest mocno twarda(najlepiej zrobić ją dzień wcześniej)kroimy ją w kostkę i wrzucamy do dużej szklanej misy. Zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę.
Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem-mieszać dotąd aż cukier się rozpuścić następnie zalać śmietaną galaretki , wymieszać i zostawić do zastygnięcia.

Ptasie Mleczko

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, biszkopty okrągłe 1 opakowanie,

Po 2 galaretki : cytrynowe i  truskawkowe, 1 galaretka z czarnej porzeczki  .

Tortownicę wyłożyć biszkoptami, biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki, rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki, aż biszkopty zastygną.

2 galaretki truskawkowe, rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.

Wystudzić, do zimnej galaretki wlać,  zimne skondensowane mleczko z lodówki, ubijać widełkami do piany mikserem, aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć.

Wylać na biszkopty, wstawić do lodówki, galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody, wystudzić.      Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko, wstawić do lodówki na 2 godziny.

 

Ptasie Mleczko                     Przygotowanie: 40 minut -10 porcji

 

Składniki:

2        galaretki o dowolnych smakach, 1 puszka skondensowanego niesłodzonego mleka, 3 ½ łyżeczki żelatyny,

1 szkl śmietany kremówki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 białka.

 

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, zmiksować (na najwyższych obrotach) z mlekiem z puszki. Wlać do tortownicy, wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do kremówki razem z ostudzoną żelatyną. Masę wylać na warstwę mleczną i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę przygotować w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą wylać na wierzch deseru, schłodzić.

 

Blok kakaowy                       Przygotowanie: 25 minut - 12 porcji

 

Składniki:

½ szklanki wody, 1 szkl cukru, 1 kostka masła, ok. 400 g herbatników, paczka mleka w proszku (niebieskiego), bakalie, 5 łyżek kakao, zapach rumowy.

Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć. Razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem dodać do rozpuszczonego masła i cukru. Wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej przezroczystą folią podłużnej foremki. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki, żeby blok stężał.

Wyjąć go z formy. Pokroić w kawałki.


 


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin