burak_to_zdrowie.pdf

(43 KB) Pobierz
burak_to_zdrowie
BURAK Źródło zdrowia
Burak czerwony na świecie znany jest od kilku tysięcy lat, w Polsce, jedno z mniej
popularnych i niedocenianych warzyw (w krajowej strukturze zasiewów zajmuje około 3%). Doceniony
przez medyków staroŜytnego Babilonu, później dopiero przez Rzymian i Greków, którzy traktowali go
jako roślinę leczniczą w grypie, anginie, zaparciach i innych dolegliwościach. Początkowo
wykorzystywany tylko ze względu na liście, gdyŜ jego małe korzenie nie wzbudzały zainteresowania
kulinarnego. Dopiero włoscy ogrodnicy w XVI w. zwiększyli jego wielkość i przyczynili się do
dzisiejszej mnogości odmian. To relatywnie mało znane warzywo rozpropagowano za czasów
Napoleona, kiedy poszukiwano nowych metod otrzymywania cukru.
Obecnie, burak spoŜywany jest rzadko i raczej ze względów smakowych aniŜeli zdrowotnych.
Jednak, jego wartość Ŝywieniowa jest nadspodziewanie wysoka.
Tabela. Porównanie warto ś ci od Ŝ ywczej buraka czerwonego na tle innych warzyw
wyst ę puj ą cych w diecie Polaka
Porcja warzyw
(100g)
Burak
czerwony
Pomidor
Marchew
Kalafior
Ziemniak
Składnik
od Ŝ ywczy
Energia (kcal) 29
14
20
14
60
Na
39
8
61
16
5,0
K
261
271
209
133
346
Ca
31
9,0
27,0
8,0
3,0
P
13
20,0
24,0
17,0
44,0
Mg
13
8,0
12,0
7,0
7,0
Fe
1,3
0,5
0,4
0,4
0,4
B karoten
9,0
614
7354
6,0
4,0
Foliany (
m
g)
65,3
37,4
23,7
34,1
15,6
Witamina C
7,5
22,1
2,5
42,8
10,9
Sacharoza
4,9
0,1
1,5
0,1
0,4
Błonnik
1,7
1,2
2,7
1,5
1,2
Burak jest bogatym źródłem kwasu foliowego, porcja tego warzywa (100g) pokrywa np. około
20% dziennej, zalecanej normy spoŜycia dla kobiet między 19-60 0 rokiem Ŝycia. NaleŜy podkreślić,
Ŝe wśród schorzeń, za których występowanie obarcza się niedobór folianów w diecie wymienić moŜna
niedokrwistość megaloblastyczną i zwiększoną podatność komórek na transformacje nowotworowe.
Niedobory folianów stwierdza się u kobiet w ciąŜy, alkoholików, osób w wieku podeszłym, a takŜe
młodzieŜy w wieku dojrzewania. Burak właśnie, został uznany przez medycynę naturalną za godny
polecenia środek krwiotwórczy, zapobiegający anemii i wspomagający leczenie białaczki.
Roślina ta ponadto naleŜy do warzyw pobudzających apetyt, jest odświeŜająca i lekkostrawna.
Poza folianami, na tle innych produktów roślinnych w polskim jadłospisie, burak charakteryzuje się
wysoką zawartością składników mineralnych alkalizujących (sód, Ŝelazo, wapń, magnez, potas). Jego
przetwory mogą przywracać równowagę kwasowo-zasadową po zakwaszającym działaniu produktów
mięsnych i zboŜowych w diecie. W medycynie naturalnej jest stosowany w leczeniu nerwicy, grypy,
gruźlicy, niektórych nowotworów, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby oraz przy niedoborach
składników mineralnych. Ćwikła (utarty gotowany burak z chrzanem i kminkiem) poprawia pracę
1
201576008.001.png
wątroby, odkwasza i ułatwia trawienie. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu jest skuteczny w
leczeniu nadciśnienia i chorób układu krąŜenia.
Poza wysoką wartością odŜywczą, niezwykle korzystne oddziaływanie przypisuje się tzw.
fitozwiązkom obecnym w buraku. Ich liczną grupę stanowią polifenole, a wśród nich betalainy (30-
60mg/100). Związki te są barwnikami buraczanymi, nadającymi im charakterystyczny, intensywny
czerwony kolor, a ich podstawową funkcją w roślinie jest ochrona przed patogenami. Betalainy
uwaŜane są takŜe za naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze) o korzystnym, prozdrowotnym
oddziaływaniu na organizm.
Tabela. Zawarto ść polifenoli i całkowita zdolno ść absorpcji rodników tlenowych ORAC
w wybranych warzywach
Warzywo/owoc
Polifenole ogółem (mg/100g)
Zdolno ść absorpcji rodników
tlenowych-ORAC
Czosnek
74
1939
Kalafior
29,7
350
Pomidory
17,5
189
Ziemniak
14,7
300
Marchew
18,6
207
Burak ćwikłowy
182,8
840
Barwnikom buraczanym przypisuje się wiele pozytywnych farmakologicznych własności
związanych z aktywnością wolnorodnikową na tle antymiaŜdŜycowym i antynowotworowym.
W literaturze fachowej opublikowano między innymi rezultaty badań nad ekstraktem z buraka
czerwonego, który wykazywał u myszy właściwości inhibujące nowotwory płuc, wątroby i skóry.
Betainie przypisuje się ponadto rolę detoksykującą homocysteinę - aminokwas, którego podwyŜszony
poziom w organizmie wykazuje właściwości miaŜdŜycogenne. Barwniki te wydatnie zmniejszają
utlenianie frakcji LDL, których utleniona forma (ox-LDL) wchodzi w skład blaszek miaŜdŜycowych.
Przykładowo, juŜ najdawniejsze przekazy medycyny ludowej wskazują, Ŝe sok z buraka w połączeniu
z miodem, zapobiegał chorobie nadciśnieniowej.
Przegląd literatury światowej wskazuje, Ŝe zwiększona podaŜ naturalnych antyoksydantów w
diecie sprzyja mniejszej zachorowalności na wspomniane choroby. Wstępne rezultaty badań
prowadzonych w Katedrze Higieny śywienia Człowieka, potwierdziły, Ŝe wśród osób z niedokrwienną
chorobą serca, które regularnie spoŜywały CRISPY buraczane obserwowano poprawę potencjału
antyoksydacyjnego organizmu. Pozwala to wnioskować, ze CRISPY mogą wpływać na poprawę
zdolności organizmu do obrony przed działaniem wolnych rodników. Mogą takŜe stanowić podstawę
do wzbogacania diety w substancje o działaniu przeciwutleniającym.
NaleŜy dodać równieŜ, Ŝe technologia produkcji CRISPÓW umoŜliwia zachowanie
maksymalnie naturalnej wartości odŜywczej, bez dodatku tłuszczu, soli (NaCl) oraz dodatków
konserwujących, co dodatkowo podnosi ich walory Ŝywieniowe.
2
201576008.002.png
I cos humorystycznego, na co natkn ę łam si ę podczas pisania:
Burak - kartofel w ataku apopleksji (J. Tuwim)
Piśmiennictwo:
1. Przeciwutleniacze w Ŝywności – aspekty technologiczne molekularne i analityczne.
Red. Wł. Grajek, WNT Warszawa 2007
2. The Color Code: A revolutionary eating plan for optimum Heath. J.A. Joseph, D.A.
Nadeau, A. Underwood. Hyperion, New York 2002
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin