Składniki:
MASA MAKOWA:
1 szklanka maku,
125 dkg masła,
1/2 szklanki miodu,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg sera,
2 i 1/2 szklanki cukru,
8 jajek,
250 dkg masła,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru,
tabliczka czekolady,
sok z 1 cytryny,
masło i bułka tarta do blachy
Sposób wykonania:
Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 1/2 l) i odstawić na 12 godzin. Następnie osączyć i zemleć dwa razy. Dodać miód i utrzeć.
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej.
Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.
pitenwis21