Składniki:
- 100 g masła,
- 350 g miodu,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- łyżka kakao,
- łyżeczka przyprawy piernikowej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 600 g mąki.
Sposób wykonania:
Miód, cukier, masło rozpuścić. Jajko roztrzepać z kakao. Sodę rozpuścić w kilku kropelkach wody. Wszystko dodać do mąki i wyrobić.
Ciasto schłodzić. Urywać po kawałku, wałkować cienka, wykrawać foremkami do kruchych ciasteczk. Środek też wykroić, tak, aby została dziurka. Układać na wysmarowanej blasze.
W wolnych miejscach (dziurkach) połozyć landrynki. Piec w średnio nagrazanym piekarniku.
Niedlugo- tak, aż landrynki się roztopią i stworzą witrażyk. Ostudzić, delikatnie zdjąć.
pitenwis21