Witrażyki na Boże Narodzenie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 100 g masła,

 

- 350 g miodu,

 

- 100 g cukru,

 

- 1 jajko,

 

- łyżka kakao,

 

- łyżeczka przyprawy piernikowej,

 

- łyżeczka sody oczyszczonej,

 

- 600 g mąki.

 

Sposób wykonania:

 

Miód, cukier, masło rozpuścić. Jajko roztrzepać z kakao. Sodę rozpuścić w kilku kropelkach wody. Wszystko dodać do mąki i wyrobić.

 

Ciasto schłodzić. Urywać po kawałku, wałkować cienka, wykrawać foremkami do kruchych ciasteczk. Środek też wykroić, tak, aby została dziurka. Układać na wysmarowanej blasze.

 

W wolnych miejscach (dziurkach) połozyć landrynki. Piec w średnio nagrazanym piekarniku.

 

Niedlugo- tak, aż landrynki się roztopią i stworzą witrażyk. Ostudzić, delikatnie zdjąć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin