Placek makowy z galaretką.rtf

(1 KB) Pobierz

Placek makowy:

15 dag masła

8 jaj

25 dag cukru pudru

10 dag miodu prawdziwego

3 dag kakao

30 dag maku

1 łyżeczka sody

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

 

placek biały:

1 szkl. białek

30 dag cukru pudru

6 dag mąki pszennej

7 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

amoniak

 

masła jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki

 

Placek makowy: mak sparzyć, zmielić 2 x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać. Dodać resztę składników i ubit? pianę. Upiec 2 placki 20 –30 min. w temp. 160-180 st. C.

Placek biały: białka ubić z cukrem, dodać obie mąki, ocet, amoniak (na czubku noża). Piec w temp. 160-180 st. C 30 min.

Masła jabłkowa: Jabłka obrać, utrzeć, smażyć na małym ogniu pod przykryciem, bez wody, ok. 10 min. Dodać sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Na placek makowy kłaść masę jabłkową, placek biały, masę jabłkową, placek makowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin