Ciastka francuskie z owocami i galaretką.rtf

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

40 dag (2 szklanki) mąki,

40 dag margaryny,

1 żółtko,

2 łyżeczki octu,

1 szklanka wody,

sól,

owoce: 1/2 kg jabłek, moreli, śliwek, wi?ni lub truskawek,

galaretka: 1 szklanka owoców, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 2-3 łyżeczki żelatyny

 

Sporz?dzić ciasto francuskie. Przygotować owoce: jabłka obrać i pokroić na cz?stki, śliwki lub morele przepołowić i usunąć pestki, truskawki odszypułkować, wi?nie wydrylować. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na pasy szerokości 10 cm i ułożyć na blasze. Piec około 30 min w bardzo gor?cym piekarniku. Przygotowane owoce ułożyć na cieście w odstępach co 4 cm. Przygotować galaretkę. Zagotować wodę z cukrem, dodać rozgniecione owoce i gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje dodać do gor?cych owoców i mieszać, aż się rozpu?ci. Gęstniejąc? galaretką polać przestudzone ciastka. Po zastygnięciu galaretki krajać ciastka w odstępach między owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin