Tort serowy wspaniały.doc

(2 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- ciasto:

- kostka masła

- 2 szklanki mąki

- pół szklanki cukru pudru

- 2 żółtka

- nieduża tortownica

- olej do jej wysmarowania i tarta bułka do posypania

masa:

- 30 dag waniliowego serka homogenizowanego (pół pojemniczka)

- pół kostki masła

- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

- cukier puder

- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

- pół szklanki rodzynek

lukier:

- szklanka cukru pudru

- 3 łyżki wody lub wody z sokiem z cytryny

 

Sposób przyrządzania:

 

Masło przesiekaj z mąką. Dodaj cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki co najmniej na pół godziny (można i na kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki. Po rozwałkowaniu mają wyjść z niego trzy bardzo cienkie krążki.

Każdy z nich, kiedy upiecze się na złoty kolor, natychmiast po wyjęciu z piekarnika zsuń delikatnie na płaski talerz odpowiedniej wielkości (po przestygnięciu kruche ciasto łatwo się łamie). Przygotuj masę. Utrzyj (lub zmiksuj) masło z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Domieszaj serek.

Spróbuj, czy masa jest dostatecznie słodka. Możesz też użyć zwykłego serka homogenizowanego, dodać więcej cukru i zapach waniliowy. Do masy dodaj bakalie. Wyłóż połowę serowej masy na upieczony krążek, po czym bardzo delikatnie przykryj drugim krążkiem, zsuwając go, podobnie jak pierwszy. Jeśli się przełamie, nie przejmuj się, tylko postaraj się go możliwie dobrze ułożyć. Ponownie nałóż masę, przykryj trzecim krążkiem.

Przyrządź lukier. Wymieszaj dokładnie cukier puder z wodą i posmaruj tym wierzch tortu. Dla wspanialszego efektu możesz udekorować tort łuskanymi orzechami i rodzynkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin