Tort piłka nożna .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: CIASTO JASNE: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru 125 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia CIASTO CIEMNE: 4 jajka 100 g cukru 125 g maki 1 lyzeczka proszku do pierczenia 4 lyzki kakao MASA: 200 g twarozku naturalnego 150 g cukru 4 banany 3 listki zelatyny (1,5 łyzeczki sypanej) 500 ml smietany kremowki SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Piekarnik rozgrzac do 200° C. JASNE CIASTO: Białka ubijamy na sztywno z sola. Zoltka ucieramy z cukrem i 3 lyzkami goracej wody. Dodajemy piane z bialek i przsiewamy do masy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Calosc mieszamy delikatnie i wylewamy na blaszke i pieczemy ok. 8 minut. 2. CIEMNE CIASTO: przygotowujem tak samo jak jasne; tylko dodajemy dodatkowo do maki kakao. 3. Obydwa spody studzimy. W tym czasie przygotowujem mase. Twarozek mieszamy z cukrem i dodajemy rozgniecione widelcem jeden banan. Zelatyne namaczamy, rozpuszczamy podgrzewajac i mieszamy z masa twozkowa. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Smietane ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Reszte bananow kroimy drobno i rowniez dodajemy do masy. 4. Z jasnego ciasta wykrawamy 10 szesciokatow; a z ciemnego wycinamy 6 pieciokatow. Najpierw jednak wycinamy z ciemnego ciasta kolo o srednicy miski, w ktorej robimy tort. 5. Okragla miske wykladamy duzym kawalkiem foli spozywczej, na srodku kladziemy pieciokat a dookola szesciokaty na przemian z pieciokatami az do uzyskania wzoru pilki noznej. 6. Teraz wypelniamy miske masa, mozna lekko stuknac miska o stol, zeby masa lepiej sie rozlozyla i przykryc ja ciemnym kolem. Przykryc tort wystajacym kawalkiem foli i zostawic na noc w lodowce. Na drugi dzien przelozyc ciasto kolem na dol i zdjac folie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin