Tort truskawkowy .doc

(1 KB) Pobierz

ciasto kruche:

2 żółtka

1/3 kostki masła

5 dag cukru pudru

15 dag mąki

 

biszkopt:

2 jajka

10 dag cukru

5 dag mąki

5 dag mąki ziemniaczanej

2 łyżki gor?cej wody

15 dag cukru

1,5 pojemnika śmietany

6 łyżeczek żelatyny

 

masa:

25 dag truskawek

40 dag twarogu

 

Składniki ciasta kruchego posiekać, zagnieć, wstawić na 1/2 h do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm  wysmarować tłuszczem i upiec w niej ciasto. Biszkopt: do żółtek dodać cukier, 2 łyżki gor?cej wody i dokładnie ubić. Następnie dodać m?kę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz m?kę ziemniaczaną.  Wszystko wymieszać z ubit? na sztywno pianą z białek. Tortownicę  wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tart?. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przygotować masę.  Truskawki przetrzeć przez sito z twarogiem, utrzeć z cukrem. Dodać ubit? ?mietanę i rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrz?tku żelatynę. Masę lekko wmieszać. Na kruchy spód wyłożyć połowę masy, na ni? biszkopt i resztę masy. Wstawić do lodówki na ok. 4 h.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin