ciasto kruche:
2 żółtka
1/3 kostki masła
5 dag cukru pudru
15 dag mąki
biszkopt:
2 jajka
10 dag cukru
5 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki gor?cej wody
15 dag cukru
1,5 pojemnika śmietany
6 łyżeczek żelatyny
masa:
25 dag truskawek
40 dag twarogu
Składniki ciasta kruchego posiekać, zagnieć, wstawić na 1/2 h do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i upiec w niej ciasto. Biszkopt: do żółtek dodać cukier, 2 łyżki gor?cej wody i dokładnie ubić. Następnie dodać m?kę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz m?kę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać z ubit? na sztywno pianą z białek. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tart?. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przygotować masę. Truskawki przetrzeć przez sito z twarogiem, utrzeć z cukrem. Dodać ubit? ?mietanę i rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrz?tku żelatynę. Masę lekko wmieszać. Na kruchy spód wyłożyć połowę masy, na ni? biszkopt i resztę masy. Wstawić do lodówki na ok. 4 h.
pitenwis21