Tort cytrynowo-truskawkowy .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

NA CIASTO:

-2 szklanki mąki tortowej

-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

-125 g (czyli pół kostki) masła

-4 jajka

-2 szklanki cukru pudru

-1 szklanka śmietany

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 cytryny

 

NA PRZEŁOŻENIE:

-250 g masła

-2 słoiczki dżemu truskawkowego

-0,5 szklanki cukru pudru

-1 kieliszek spirytusu

-sok z cytryny do smaku

-kilka kostek ciemnej czekolady

 

Wykonanie:

 

CIASTO:

Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Pozostały cukier utrzeć z masłem na puch. Cały czas ubijając dodawać żółtka (po jednym). Dodać też śmietanę oraz skórkę i sok z cytryny.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przez sito przesiać na przygotowaną masę, wymieszać. Wreszcie dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać i upiec ciasto w dużej tortownicy (temperatura 180 stopni, a czas 50 minut). Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

 

PRZEŁOŻENIE:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać, cały czas ucierając, 1 słoik dżemu i doprawić spirytusem i sokiem z cytryny.

Pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem. Ten z kolei posmarować dżemem. Przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Zrobić widelcem faliste linie. Posypać tartą czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin