Vinaigrette’’ ze śledzia
Początek formularza
Skład: 2 filety śledziowe 3 ugotowane w łupinach ziemniaki 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli 2-3 ugotowane buraki 3 jaja na twardo 2 ogórki kwaszone kilka grzybów marynowanych i korniszonów 2 cebule sok z 2 cytryn 2 żółtka 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy sól pieprz cukier 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Filety opłukać, pokroić w cienkie paski lub kostkę i skropić cytryną. Ugotowane ziemniaki i buraczki obrać, pokroić w drobna kostkę. Jaja posiekać. Ogórki pokroić w cienkie paski. Obraną, opłukaną cebulę, grzybki i korniszony drobno posiekać. Układać na długim półmisku wszystkie składniki , każdy oddzielnie, pasmami, jeden obok drugiego; ziemniaki i filety obsypać obficie szczypiorkiem, a warzywa - solą i pieprzem. Udekorować ozdobnie pokrojona marchewką i jarmużem. Polać całość sosem utartym z surowych żółtek, musztardy i oliwy, przyprawionym do smaku solą i cukrem.
Levuz