Dieta Gersona - opis i wskazowki.pdf

(232 KB) Pobierz
Dieta Gersona - opis i wskazowki
Dieta Gersona
ZałoŜenia:
Doktor medycyny Max Gerson w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było
lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę
wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeŜych owocach i
warzywach dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać dietę przeciw
migrenową swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu takŜe innych chorób takich jak:
gruźlica skóry , zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca, niewydolność nerek, choroby
zwyrodnieniowe, a takŜe nowotwory. Doktor Gerson w w Instytucie w Teksasie wyleczył
swoją metodą ponad 50 osób cierpiących na róŜne nowotwory (często z przerzutami) takie jak
czerniaki, raka: okręŜnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie
operacyjnego raka jajnika i inne. ZałoŜeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego
związku między dostającymi się do organizmu m.in. wraz z dietą zanieczyszczeniami
środowiskowymi - toksyny, chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu
immunologicznego. Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i
innych składników pokarmowych przez spoŜywanie świeŜych organicznie wyhodowanych
owoców, warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i skuteczną
detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do zdrowia.
Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. Przez okres 6 - 12 tygodni
zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci wyciskanych na świeŜo
soków, lub spoŜywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo duszonych w sosie własnym.
Dopuszcza się równieŜ spoŜywanie ziemniaków, potraw z płatków owsianych, chleba
Ŝytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść wszystko świeŜe. Po tym okresie
moŜna włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli, lub naturalnego jogurtu. Ta
dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest wykluczenie sodu i spoŜywanie maksymalnie
duŜej ilości potasu. Jest ona łatwo i szybko trawiona. W niewielkim stopniu stymuluje
metabolizm, natomiast pobudza eliminację substancji trujących i produktów pośrednich
przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza i organizm trawi kaŜdy posiłek szybciej.
Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet dodatkowo w nocy). Dieta Gersona jest
naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny, minerały, enzymy i inne substancje
bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Uwaga! Dietę i inne zalecenia kuracji Gersona naleŜy
wykonywać pod kontrolą doświadczonego lekarza!
Produkty zalecane w diecie:
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzić z upraw
organicznych. Ilość spoŜywanych potraw i soków jest dowolna, moŜliwie największa.
Niektórzy pacjenci mogą nawet Ŝądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę
objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
• Owoce (banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty,
pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango. NaleŜy jeść surowe owoce
w duŜych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej
strawne. MoŜna teŜ jeść owoce duszone własnym soku. MoŜna jeść teŜ owoce suszone
łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele,
śliwki lub owoce mieszane - opłukać, namoczyć i udusić,
• Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie,
co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). ŚwieŜe (nie z
puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w
ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i
 
temperatury.
Polecane soki i przeciery:
- Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).
- Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie.
- Sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie.
- Sok winogronowy.
- Sok grejpfrutowy.
- Sok jabłkowy.
- Sok pomidorowy.
- Surowy przecier jabłkowy - robi się na części mielącej prasy Norwalk - jako deser, między
posiłkami, wieczorem, na noc.
- Gotowany przecier jabłkowy - jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do
3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia,
zmniejszyć ogień i chwilę pogotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny młynek do
potraw - skórki zostaną na nim. MoŜe stać w nocy na stoliku przy łóŜku pacjenta - dobry w
biegunce, niestrawności. Gdy jabłka wczesne, kwaśne, moŜna słodzić. Nie wolno, gdy
biegunka, takŜe miodem ani słodzikami. W biegunce nie moŜna surowych wczesnych
kwaśnych jabłek - wtedy ubiegłoroczne.
- Przecier marchwiowo - jabłkowy plus troszkę soku pomarańczowego plus troszkę rodzynek:
jako II śniadanie dla dzieci - poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ
odpornościowy (mniej przeziębień).
Sposób przygotowania soków:
- Soki cytrusowe: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stoŜkiem.
- Pozostałe soki: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włoŜyć na kawałek płótna (na
środek), złoŜyć je na trzy wszerz i wzdłuŜ i wycisnąć przez prasę. Inny sposób: przecier
zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłoŜyć krąŜkiem z bardzo grubej sklejki który
posłuŜy jako „tłok" prasy, garnek oprzeć dnem o wewnętrzną framugę drzwi, krąŜek ze
sklejki dociskać podnośnikiem samochodowym którego „stopa" będzie się opierała o
przeciwległą framugę.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz
niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z
prasy pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. (MoŜliwe uzasadnienie: sokowirówka
wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, cytoplazma o bardziej Ŝelowatej
konsystencji (zawierająca większość minerałów), która znajduje się na obwodzie komórki,
pozostaje w odpadach). Przygotowując soki zostawić trochę miejsca na roztwór potasu.
- Sok marchwiowo - jabłkowy w równych częściach.Nie obierać jabłek. Pokrajać i usunąć
gniazda nasienne. Nie skrobać marchwi, tylko umyć. Tylko sok marchwiowo - jabłkowy
moŜna w razie konieczności przechowywać przez 2-3 godzniy w termosie (nie w lodówce).
Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mogą być Greenings, Jonathan.
- Sok z zielonych części roślin. Postarać się o jak najwięcej rodzajów liści ( liście z czerwonej
kapusty (2-3 liście), młode liście buraczane (ze środka, zewnętrzne mają za duŜo kwasu
szczawiowego), boćwina szerokoogonkowa, endywia, sałata kompasowa (skarola), sałata
rzymska, nasturcja (rukiew wodna) (1/4 pęczka), sałata siewna (róŜne odmiany, w tym
głowiasta), sałata głowiasta czerwona, kawałek zielonej papryki. Na kaŜdą szklankę soku
dodać jedno średnie jabłko,
• Jarzyny, surówki. Z pojedynczych gatunków jarzyn, np. buraków, bobu, kukurydzy (w tym
zielonej), fasolki szparagowej, strąków fasoli Lima (półksięŜycowatej), kalafiora, innych
duszonych jarzyn. Nie mieszać róŜnych gatunków. MoŜna przyprawiać sosem sałatkowym
(dresingiem). Latem pacjenci wolą chłodne z pieczonym ziemniakiem. Podobnie przy braku
apetytu. Starać się o jarzyny z upraw naturalnych, nie pryskane. Zjadać tylko warzywa świeŜo
przygotowane, wyjątkowo na jedną noc trzymane w lodówce. Dla podgrzania dodać nieco
zupy lub świeŜego soku pomidorowego.
Sposób przygotowania jarzyn:
Jarzyny (świeŜo przygotowane i bez dodatku soli). Wszystkie z wyjątkiem grzybów, liści
marchwi, liści rzodkwi i gorczycy. Garnek o grubym dnie. Gdyby był z cienkim dnem,
podłoŜyć wkładkę. Pokrywka z szerokim wywinięciem, szczelna, lub uszcelnić papierem
woskowanym. Na dno garnka dać pół rozdrobnionej cebuli i 2-3 łyŜki wywaru z jarzyn (z
zupy). Jak tylko się zagotuje - dusić powoli na minimalnym ogniu (inaczej się przypali) bez
wody. Szybkie gotowanie na duŜym ogniu powoduje pękanie komórek, minerały uwalniają
się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają.Jarzyny gotować do całkowitej (nie
częściowej!) miękkości. - Fasolkę szparagową - 45-55 min.
- Szpinak - bez wody, woda szpinakowa jest zbyt gorzka, zawiera kwas szczawiawy,
draŜniący jelita i wywołujący wzdęcia i naleŜy ją potem odlać.
- Cebula plus marchew.
- Cebula plus dyniowate (bardzo duŜo soku, moŜna prawie nie dodawać wywaru jeśli zacznie
się ogrzewać na małym ogniu).
- Kukurydzę - gotować na wodzie.
- Buraki - na wodzie, ze skórką.
- Kapusta czerwona - dodać 2-3 łyŜki octu (lepszy kolor i smak). Biała podobnie. Kapustne
moŜna przyrządzać na róŜne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę.
- Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody. Warzywa dokładnie umyć i
wyszorować, ale nie skrobać ani nie obierać ze skórki, bo waŜne sole mineralne i witaminy
znajdują się bezpośrednio pod skórką.
Surówki:
Bardzo waŜne są następujące surowe jarzyny (drobno utarte jeśli potrzeba lub posiekane,
mieszane lub pojedynczo): jabłka i marchew, seler korzeniowy, sałata (nieduŜo!), pomidory,
cykoria, skarola (odmiana endywii),nasturcja (rukiew wodna), kalafior, rzodkiew, sałata
rzymska, szalotka, szczypiorek, endywia. Surówek, podobnie jak soków, po przygotowaniu
nie wolno przechowywać. MoŜna przyprawiać dresingiem (zmieszać 2 łyŜki stołowe soku z
cytryny (lub octu winnego z czerwonych winogron lub jabłkowego), 2 łyŜki stołowe wody, 1
łyŜkę stołową brązowego cukru, małą cebulę pokrajaną w plasterki, pokrajaną zieloną
paprykę, 1-2 łyŜeczki sproszkowanego czosnku lub surowy czosnek wyciśnięty przez praskę,
tarty chrzan (nie kupowany), dozwolone przyprawy ziołowe w niewielkiej ilości np.
tymianek, majeranek),
• Specjalna zupa ("Zupa Hipokratesa"). Jeden średni seler korzeniowy (lepszy jest seler
pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego
(wewnętrzne pędy zuŜyć do surówek, sałatki ziemniaczanej), jeden średni korzeń pietruszki
(o płaskich listkach, nie „kędzierzawych") lub pasternaku, dwa małe pory (lub zamiast nich -
2 małe cebule), kilka ząbków czosnku, trochę zielonej pietruszki (nie za duŜo, 1/2 małego
pęczka - kwasy aromatyczne i sód), 70 dag lub więcej pomidorów (zimą moŜna bez
pomidorów), 50 dag ziemniaków. Nie obierać jarzyn, wymyć, wyszorować i grubo pokrajać,
zalać wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła jarzyny, na duŜym ogniu
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym
partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie
powinno pozostawać włókien. Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do
ziemniaków. Niektórzy przepuszczają najpierw albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy
skórki zostają w masie. jak ktoś ma wraŜliwe jelita. to lepiej przez młynek. Zupę
zhomogenizować póki jest gorąca, jak najszybciej po zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie
miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak. MoŜna przechowywać w lodówce nie dłuŜej
niŜ 2 dni, podgrzać za kaŜdym razem Ŝądaną ilość. Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej
się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej.Podane ilości pomidorów i
cebuli moŜna zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę moŜna zbrązowić
najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybierze wtedy smak cebulowej
francuskiej,
• Ziemniaki. MoŜna dawać na obiad i kolację. Jeśli dawać tylko pieczone, bez jogurtu znudzą
się po 6-8 tygodniach. MoŜna dodawać zupę, sos pomidorowy. Aby uniknąć monotonii,
podawać na róŜne sposoby: pieczone, gotowane w mundurkach (najlepsze wczesne), sałatka
ziemniaczana (z ziemniaków gotowanych w mundurkach, zdjąć skórkę, pokrajać w plastry i
póki gorące przyprawić dresingiem jak do surówek), purée (z niewielką ilością zupy),
krakersy ziemniaczane (najlepsze - z odmiany Ŝółtej. Pokrajać w plasterki 5-6 mm, rozłoŜyć
na rusztach tostera lub w piekarniku. Muszą leŜeć płasko. Piec w temperaturze ok. 177 °C.
Pęcznieją, pękają, brązowieją. Na rodzinę - 6 ziemniaków. Podawać z jogurtem lub
przecierem jabłkowym albo jednym i drugim),
• Płatki owsiane. Rano na śniadanie - nieco ponad 4 uncje płatków na 12 uncji zimnej wody.
Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć (niecałkowicie) i powoli
gotować 8-10 min. MoŜna spoŜywać z (bez mleka): surowe tarte jabłka, banan, brązowy
cukier lub miód, mus jabłkowy, melasa, rodzynki, duszone śliwki, brzoskwinie, morele,
surowe winogrona itd. Owsianka z przecierem jabłkowym jest dobra w biegunce.
Produkty dozwolone w diecie:
• Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba Ŝytniego pełnoziarnistego na
zakwasie - bezsolnego (pod warunkiem spoŜycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy
dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu,
• Przyprawy. MoŜna doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami wyłacznie następujących
przypraw: ziele angielskie, anyŜ, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski,
liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw,
tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka moŜna uŜywać w większych ilościach i
często poprawiają one smak.Przypraw uŜywać osczędnie, gdyŜ mogą hamować proces
leczenia,
• Brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód,
• Olej lniany tłoczony na zimno. ZuŜyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać
zamknięte w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w
zamraŜarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do
gorących dymiących ziemniaków w mundurkach,
• RyŜ brązowy lub mieszany biały z brązowym - dopuszczalny raz na tydzień. Produkty
zabronione czasowo w diecie: Po 6-10 tygodniach moŜna włączyć trochę jogurtu
beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego)
odtłuszczonego.
• Jogurt odtłuszczony. W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego
śmietana na górze oddziela się jak skórka i zostaje jogurt odtłuszczony,
• Twaróg odtłuszczony. Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte opakowanie
mleka trzymać 24-28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać
Ŝeby było tylko trochę cieplejsze niŜ temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie
zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura musi być poniŜej 49 °C, wyŜsze temperatury
niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć, zostawić, po paru godzinach i
na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26-30 godzinach widać oddzielenie
serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do wyciskania soków) na sitku. Płótno do
sera złoŜone w kilka warstw moŜna wykorzystać do soków. Po ostygnięciu do lodówki.
Zostawić trochę serwatki, Ŝeby nie wysychało. MoŜna podawać rozbełtany z jogurtem na sos
(dresing) do sałatek, z pomidorami jako mała przekąska, do sałaty liściastej wraz z olejem
lnianym.
Produkty zabronione w diecie:
• Nikotyna,
• Sól i wszystkie zamienniki soli,
• Butelkowane rafinowane,
• Puszkowane solone,
• MroŜone,
• Wędzone,
• Przetwory siarczynowane,
• Marynowane,
• Zupy w proszku,
• Alkohol,
• Biała mąka,
• Ananasy,
• Napoje gotowe ze sklepu,
• Awokado. Zbyt duŜo kwasów tłuszczowych,
• Ogórki. Zbyt duŜo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność),
• Ciastka,
• Olej, z wyjątkiem lnianego tłoczononego na zimno,
• Cukier,
• Orzechy. Zbyt duŜo kwasów tłuszczowych,
• Cukierki,
• Owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek). Ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne
reakcje,
• Czekolada,
• Ostre przyprawy (pieprz, papryka),
• Farby do włosów, trwałe ondulacje,
• Soda oczyszczona w potrawach,
• Fluor w paście do zębów, płukankach do gardła,
• Grzyby,
• Kiełki. Zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się
przed zwierzętami),
• Sól gorzka,
• Herbata,
• Warzywa strączkowe i wyroby z nich. Suche nasiona zawierają inhibitory enzymów,
utrzymujące je "w stanie uśpienia". Dlatego powodują gazy. ŚwieŜa fasolka szparagowa i
groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo moŜna wrzucić do zupy garść soczewicy dla
zmiany smaku, generalnie unikać,
• Kakao,
• Śmietana,
• Kawa, takŜe rozpuszczalna (instant),
Zgłoś jeśli naruszono regulamin