Szarlotka sypana ( czyli leniwa ) Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek 3 łyżki cukru do jabłek 1/2 kostki masła lub margaryny (ok. 12,5 dag) 1 cukier waniliowy, trochę cukru pudru do posypania ciasta masło i tarta bułka do tortownicy Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać. Podzielić masę na 3 równe cześci. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wsypać na dno 1/3 mieszaniny, wyrównać, wyłożyć 1/2 jabłek ( wymieszanych z cukrem), wsypać następną 1/3 cześć mieszaniny, wyłożyć resztę jabłek i przykryć ostatnią częścią suchej mieszaniny. Wierzch posypać równomiernie wiórkami masła lub margaryny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( ok. 200 st.) przez około 45 - 50 minut. Zrumienione ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z waniliowym. Smacznego!
barbaratur