Kruche świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.doc

(22 KB) Pobierz
Kruche świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Kruche świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

 

Ciasto:

2 szklanki mąki

100 g masła

8 łyżek gęstej śmietanki

2 jajka

Szczypta soli

Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki.

Farsz:

1 kg kiszonej kapusty

300 g suszonych grzybów

Od 3 do 5 łyżek kminku (w zależności od upodobań)

2 cebule

1/3 szklanki oleju

Sól i pieprz do smaku

Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną – odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin