Potrwaka_z_kurczaka.doc

(1 KB) Pobierz

 

Potrwaka z kurczaka: klasyczny przepis

- gotujesz rosołek z udek  lub z piersi ( podaję na niego przepis? na wszelki wypadek : pitruszka, marchew, seler, cebulka, kilka zairen pieprzu, sól, ziarnka ziela ang. por jak masz dodajesz po odszumawaniu i gotujesz do miękkości, potem odcedasz by został sam płyn mięsko obierasz i kroisz na kawałki)
- w miseczce: łyżka masła i łyżka mąki ( proporcjonalnie więcej na większą porcję rosołku, ta łyżka to tak na 1,5 szklanki rosołku, jęśli bedzie za geste dolac rosołku)to ucierasz ze sobą na gładką masę, tylko tyle by sie połączyły i dolewasz ostudzony rosołek kilka łyżek i potem wlewasz do garnka i powolutku podgrzewasz - będzie gestnieć! trzeba mieszac by nie powstały grudki, solisz , dodajesz sok z cytryny, trochę cukru, śmietankę lub mleka ciut, na koniec mozesz "podrasować" zółtkami , ale pamiętac trzeb żeby juz nie gotować ich bo sie zetną! pycha!!!! dodajesz kawałki mięska, ja daję pokorojoną marchewke z rosołku, 
podawąc z ryżem, i świeża surówką : najlepiej marchewka z jabłkiem i sokiem z cytryny!

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin