Barszcz jak w Rosji.doc

(38 KB) Pobierz
Barszcz jak w Rosji

Barszcz jak w Rosji

 

Składniki

50 dag mięsa drobiowego z kością,

20 dag szynki,

3 średnie buraki,

1/4  główki poszatkowanej kapusty,

1 cebula,

1/2  szkl. soku z buraków,

1/2  szkl. śmietany,

1 pęczek koperku,

1 łyżka masła,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

Ugotować wywar z mięsa i szynki. Przyprawić. Wyjąć mięso i szynkę. Pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę i cebulę wsypać na rozgrzane masło. Dusić 20 minut z dodatkiem małej ilości wywaru. Przełożyć do wywaru. Wsypać pokrojone na kawałki mięso i szynkę. Gotować 45 minut. Wlać sok z buraków. Zagotować. Lekko ostudzić. Wlać śmietanę. Posypać koperkiem.

 

 

Kokos - zupa z kurczakiem

 

 

Składniki

50 dag fieltu z piersi kurczaka,

200 ml bulionu drobiowego,

2 małe puszki mleczka kokosowego,

1 duża ostra papryczka, drobno pokrojona,

2-3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru,

2 łyżki świeżo posiekanej kolendry,

kurkuma,

sos rybny,

pasta chili,

pieprz,

sól.

Sposób przygotowania

 

W paski pokroić mięso. Podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z obranym i posiekanym czosnkiem, papryką i imbirem. Następnie wlać bulion, mleczko i sok z limetki. Zagotować. Dodać pozostałe składniki. Po czym gotować 5 minut. Co jakiś czas zamieszać. Przyprawić. Lekko podgrzać.

 

Kalafiorowa zupa po belwedersku

 

 

Składniki

1 litr bulionu warzywnego,

pół litra mleka,

60 dag kalafiorów,

20 dag pieczarek,

2 żółtka,

2 płaskie łyżki mąki,

koperek,

sól,

pieprz,

sok z cytryny,

olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania

Oczyszczonego i umytego kalafiora podzielić na różyczki. Następnie ugotować w bulionie. Umyte pieczarki pokroić w paski. Usmażyć na oleju. Wsypać do zupy razem z wrzącym mlekiem. Lekko podgotować. Mąkę wymieszać z rozgrzanym olejem. Dodać do zupy. Zagotować. Wsypać posiekany koperek. Wymieszać z żółtkami. Dodać przyprawy do smaku.

 

Zupa z czosnkiem i ziołami

             

 

Składniki

12 ząbków czosnku,

25 dag pieczywa tostowego,

2 liście laurowe,

świeża szałwia i tymianek,

5 łyżek oliwy,

2 żółtka,

łyżka startego żółtego sera,

szczypta suszonego tymianku,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

Pokroić tosty. Związać nitką: tymianek, liście laurowe i szałwię. Obrany czosnek zmiażdżyć. Z oliwą zagotować sześć szklanek wody. Posolić. Popieprzyć. Włożyć zioła. Dodać czosnek. Gotować 20 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć zioła a wsypać pokrojone tosty. Zagotować.

 

Kapuśniak z czerwonej kapusty

 

 

Składniki

główka czerwonej kapusty,

2 cebule,

2 jabłka,

5 pomidorów,

6 szklanek bulionu warzywnego,

2 łyżki oliwy,

2 łyżki octu jabłkowego,

4 ząbki czosnku,

nasiona kopru włoskiego,

liść laurowy,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzać oliwę i wsypać do niej poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone jabłka, posiekaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przykryć. Dusić kwadrans. Sparzyć pomidory, obrać i pokroić na kawałki. Wsypać. Dodać  liść laurowy, ocet, koper, sól i pieprz. Zalać bulionem. Gotować pół godziny na małym ogniu.

 

Botwina

             

 

Składniki

2 pęczki botwiny,

2 łyżki przecieru buraczanego,

4 szklanki bulionu warzywnego,

pół pęczka szczypiorku,

pół pęczka natki pietruszki i koperku,

pół szklanki śmietany 18%,

łyżeczka mąki,

2 jajka ugotowane na twardo,

cukier,

sól.

Sposób przygotowania

Botwinę opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać szklankę bulionu. Wsypać botwinę. Dusić 4 minuty. Wsypać połowę posiekanej zieleniny. Wlać pozostały bulion i koncentrat. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną i kilkoma łyżkami bulionu. Wlać. Przyprawić. Gotować ok. minutę. Jajka przekroić. Porozkładać na talerze. Zalać zupą. Posypać pozostałą zieleniną.

 

 

Chłodnik litewski

             

 

Składniki

 

duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami,

2 ogórki,

pół szklanki posiekanego koperku,

2 łyżki posiekanego szczypiorku,

2 jajka ugotowane na twardo,

2 ząbki czosnku,

6 szklanek kefiru,

1/2 szklanki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania

Botwinkę i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Zalać niedużą ilością wody i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekany szczypiorek i  koperek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

 

 

Kartoflanka chłopska

             

 

Składniki

6 ziemniaków,

2 cebule,

1 pietruszka,

1 marchew,

1/4 szklanki oleju,

pęczek koperku,

1 ząbek czosnku,

sól,

pieprz,

2 jajka,

mąka pszenna.

Sposób przygotowania

Z jajek, szczypty soli i mąki zagnieść twarde ciasto. Pokroić pietruszkę, marchew i połowe ziemniaków w małą kosteczkę zalać 1,25 litra zimnej wody. Posolić. Gotować do chwili całkowitego rozgotowania się ziemniaków. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju do zrumienienia, dodać do zupy. Na wrzącą zupę wrzucać drobne kluseczki skubane z bryłki ciasta. Pozostałą połowę ziemniaków pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gptować aż ziemniaki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać posiekany koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Podawać z razowym chlebem.

 

Żurek żytni

             

 

Składniki

20 dag włoszczyzny,

sól,

1 dag grzybów,

1 szklanka śmietany,

25 dag kości wieprzowych,

1/2 litra kiszonego żuru.

Sposób przygotowania

Ugotować wywar z włoszczyzny, grzybów i kości. Odcedzić. Zagotować. Do wrzącego wywaru wlać żur. Zagotować. Posolić. Zdjąć z ognia. Wymieszać ze śmietaną.

 

 

Kurkowa zupa

 

 

Składniki

40 dag kurek,

3 dag mąki,

25 dag włoszczyzny,

sól,

5 dag cebuli,

pieprz,

20 dag śmietany,

natka pietruszki.

Sposób przygotowania

Z przygotowanej włoszczyzny ugotować wywar. Odcedzić. Warzywa odcisnąć. Oczyścić grzyby. Pokroić w kawałki. Ugotować w wywarze. Wlać śmietanę. Przyprawić. Posiekać pietruszkę. Wsypać. Od razu podawać.

 

 

Jarzynowy krem

 

 

Składniki

 

70 dag warzyw (marchew seler, pietruszka, kalafior, por, kapusta włoska),

2,5 łyżki mąki,

5 dag koncentratu pomidorowego,

2/3 szklanki śmietany,

sól,

pół pęczka zielonego kopru,

2 żółtka,

łyżka masła.

Sposób przygotowania

Obrać warzywa. Zetrzeć. Udusić z małą ilością wody. Wymieszać z koncentratem. Wlać 5 szklanek wrzącej wody. Zagotować. Zdjąć z ognia. Przetrzeć. Dodać przyprawy do smaku i zasmażkę (podsmażyć mąkę z masłem). Posypać posiekanym koperkiem. Zaciągnąć żółtkami. Wlać śmietanę.

 

 

Chłodnik z koperkiem na serwatce

 

 

Składniki

1/2 litra serwatki z młodego mleka zsiadłego,

sól,

zakwas burakowy,

2 łyżki mąki,

1/2 szklanki śmietany,

koperek.

Sposób przygotowania

Zagotować serwatkę. Rozetrzeć mąkę ze śmietaną. Dodać. Zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostudzenia. Wlać zakwas. Dodać sól do smaku. Wsypać posiekany szczypiorek.

 

Zupa minestrone

             

 

 

Składniki

- pół szklanki białej fasoli

- 2 marchewki

- por

- pół selera

- 3 ziemniaki

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- cebula

- 2 l bulionu

- szklanka fasolki szparagowej

- kawałek białej kapusty

- 10 dag ryżu

- ząbek czosnku

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- bazylia

- natka pietruszki

Sposób przygotowania

Białą fasolę namoczyć, ugotować na półmiękko. Marchewki, por, seler i ziemniaki oczyścić, rozdrobnić. W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać warzywa, poddusić, zalać gorącym bulionem, dodać fasolę, fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę, gotować 15 minut. Dodać ryż, gotować jeszcze 15 minut, dodać ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i natkę, przyprawić, zagotować.

 

Warzywa można przesmażyć z pokrojonym, wędzonym boczkiem. Zupa będzie bardziej sycąca i aromatyczna. Posypuje się ją startym serem i podaje z chlebem.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin