Sałatka mięsna na zimno
Wyślij znajomym Drukuj
* sałatki
Składniki
30 dag pokrojonej w cienkie plastry gotowanej wołowiny,
1 drobno pokrojona szalotka,
6 dag sucharów z pszennej mąki,
1 łyżka czerwonego octu winnego,
6 wymoczonych filetów sardeli,
2 łyżki drobno posiekanych kaparów,
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu,
6 łyżek oliwy z oliwek (extravergine),
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania
Na spodzie szklanego naczynia ułożyć suchary, skropić je octem i oliwą. Na nich położyć plastry gotowanej wołowiny i filety sardeli. Sos: wymieszać kapary z estragonem, cebulką, solą, pieprzem i oliwą. Polać mięso
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki soku pomidorowego
1 pomidor
sałata
olej
pieprz.
Obrać cebulę i czosnek. Posiekać. Wymieszać z soczewicą. Sparzony wrzątkiem pomidor obrać i pokroić. Opłukaną sałatę poszarpać na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. łodzić 60 minut w lodówce.
orfada6