Rurki z marmoladą
Tym razem na deser polecamy pieczone rurki, które znakomicie prezentują się na stole, są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.
Składniki:
-1 kostka twarogu -1 kostka masła bądź margaryny -1,5 szklanki mąki (mozemy użyć orkiszowej lub razowej pszennej)-1 opakowanie cukru waniliowego-1 łyżeczka proszku do pieczenia-szczypta soli-słoiczek marmolady (np. różanej)-cukier puder do posypaniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy do grubosci około 0,3 cm. Za pomocą noża wykrawamy prostokąty (o rozmiarach około 5x4 cm). Każdy prostokąt smarujemy cienką warstwa marmolady, po czym zawijamy w rurki. Podczas pieczenia rurki nieco powiększą swą objętość, więc układamy je na blaszce nie zbyt blisko siebie. Pieczemy do zrumienienia (20-30min) w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni. Tak upieczone rurki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
oswiecona