ZAPIEKANKA MAKARONOWA.doc

(22 KB) Pobierz

                                                                         

 

 

                                                                                           ZAPIEKANKA  MAKARONOWA

 

 

Składniki:

                 40dag makaronu wstążki

            25dag pieczarek

             25dag gotowanej szynki

             pęczek szczypiorku

             pęczek pietruszki

             1 szkl. mleka

             3  jaja

            20dag mrożonego groszku zielonego

            tłuszcz do smarowania formy

            sól, biały pieprz, szczypta startej gałki muszkatałowej

 

Makaron ugotować ( 8-10 min. ). Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać,  osuszyć i drobno posiekać. Plastry szynki pokroić w kostkę. Mleko roztrzepać z jajami na jednolitą  masę, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Dodać zieleninę i wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ułożyć makaron, pieczarki, szynką i mrożony groszek. Wszystko zalać masą jajeczną. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Makaron zapiekać 45 minut w temp. 200 stopni, tak aby wierzch zapiekanki za bardzo się nie zrumienił. Po 30 min. Pieczenia należy przykryć pergaminem. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, można udekorować zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin